Slagfärdig rehab för strokepatienter

Slå ett slag för att komma tillbaka efter ett slaganfall. Varje vecka samlas strokepatienter för att putta och umgås på golfbanorna i Vadstena och Motala.

Fokus. Jörgen Eriksson har fått en mycket bättre balans av att träna golfputtning som en del i sin stroke-rehabilitering. Här slår han till inför ögongen på Vadstena GK:s ordförande Klas-Göran Broman och Leijla Eriksson.

Fokus. Jörgen Eriksson har fått en mycket bättre balans av att träna golfputtning som en del i sin stroke-rehabilitering. Här slår han till inför ögongen på Vadstena GK:s ordförande Klas-Göran Broman och Leijla Eriksson.

Foto: Thomas Augustsson

GOLF2017-09-20 11:55

Varje år drabbas ungefär 30 000 svenskar av stroke. En blödning eller en propp i hjärnan som ofta kommer snabbt och utan förvarning. Att återhämta sig efter att ha drabbats av en stroke tar däremot ofta väldigt lång tid. Patienterna drabbas ofta av halvsidesförlamning, hjärntrötthet och försämrad balans. Det som tidigare gjordes per automatik kräver nu full koncentration för att klaras av.

Men rehabiliteringsträning behöver inte vara tråkig. Det intygar deltagarna som under tisdagen var med på årets sista golfputtning på Vadstena GK.

– Man tänker ju inte på att man tränar. Det är ju roligt och det är en social samvaro som är mycket trevlig, säger Gunilla som är en av deltagarna.

Allt började med att Vadstena GK:s ordförande Klas-Göran Broman i november 2016 hade ett möte med Karin Holmgren, ordförande i Strokeföreningen i Motala/Mjölby med omnejd, hade ett möte med Stefan Nygren från handigolf Östergötland och överläkare Ulf Rosenqvist vid Motala lasarett.

– Rosenqvist föreläste om om stroke och rehabilitering och vi var överens om att de viktigaste delarna för att få ett så fullvärdigt liv som möjligt efter en stroke är fortsatt aktiv träning. Och golf kan här erbjuda en oerhört allsidig form. Utomhusträning, gångträning, balansträning med mera och allt i en stimulerade miljö och i ett socialt sammanhang, säger Broman som själv ansvarat för projektet på Vadstena GK.

På puttinggreenen utanför klubbhuset väntar varje gång en ny bana deltagarna. Långa och korta puttar ska sänkas och att det är en utmärkt rehabiliteringsform menar Jörgen Eriksson att det inte tog honom lång tid att konstatera.

– Jag märkte direkt att balansen blev bättre. Det blir annorlunda när man måste fokusera på en sak. Så jag tycker att det är en utmärkt träning för både balansen och koncentrationen och inte minst koordinationen, säger Eriksson som dock medger att det för hjärnan kan vara jobbigt att hålla fokuset. Hjärntröttheten är något som han menar att man får lära sig att hantera.

– Den går inte att träna bort. Så du får lära dig att hantera det och du kan inte lära dig att hantera det om du inte utsätter dig för det, säger Eriksson innan han ställer upp sig för nästa putt.

Stroke-föreningens ordförande Karin Holmgren spelade själv och hon är tacksam för det bemötande de fått av golfklubbarna i Vadstena och Motala.

– K-G slår alla förväntningar som vi kan ha med ett personligt engagemang och en vilja att de som har olika funktionsnedsättningar skall få ett friskare liv med ökad livskvalité. Vi har haft förmånen att sedan 2015 börja putta först i Motala där vi också fått ett mycket vänligt bemötande och mycket hjälp. Så nu puttar vi varannan vecka i Vadstena och Motala. Vi har också genom Stefan Nygren, Handigolf i Östergötland, kunnat förmedla golfputtning till våra vänner i Linköpings strokeförening, säger Holmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!