"Kan man verkligen tro på det här?"

Spela golf mot en vägg. Kan det vara något? Ja, varför inte. Simulatorerna blir vassare och vassare och snart är det som på riktigt. Nästan.

Att spela golf i en simulator är speciellt, men kul. Men hur mycket kan man lita på tekniken, hur realistisk är den egentligen?

Att spela golf i en simulator är speciellt, men kul. Men hur mycket kan man lita på tekniken, hur realistisk är den egentligen?

Foto: Thomas Augustsson

Golf2022-12-27 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag och kollega Thomas Augustsson bestämde oss för att testa. Inte så att det var en nyhet för oss, vi har båda spelat i simulatorer förut, men ville ändå kolla hur utvecklingen gått den senaste tiden.

Och frågan är, efter att ha spelat en timme på PGA National i Bara utanför Malmö, vad man egentligen ska tänka?

Ska man våga imponeras av detaljerna och alla siffror som går att få fram? Eller titta på dem med rejäl misstänksamhet och tänka att det är lite för bra för att vara sant?

Jag vet inte.

Visst är det häftigt att få se sin boll, efter ett inspel på cirka 60 meter, landa på green och spinna tillbaka tre-fyra meter, precis så som proffsen gör när man ser dem på tv.

Jovisst, jag kan också få backspinn på mina slag då och då, det vet jag. Hemligheten är en bra boll, en ren klubba med bra skåror och en bra träff. Då händer det. Men givetvis inte alls med samma kontroll som proffsen, långt därifrån.

Men jag kan ändå inte undgå att känna en viss tveksamhet till om datorn verkligen hinner läsa av så mycket data från bollen när jag klappar iväg bollen mot duken några meter bort.

Men kanske är det så.

Vadstenas pro Jocke Hallberg, som visar oss tekniken, berättar att det idag finns tourer som spelas med deltagare från olika delar av världen. 

Och att spelare som Rory McIlroy och andra världsstjärnor använder tekniken för att se den exakta längden i slagen, från klubban tills bollen landar.

"Att få bollen att bete sig likadant som utomhus när den landat går dock inte att efterlikna", säger Jocke. 

Men hur den flyger i luften, där det går att ställa in allt från vind, temperatur och nederbörd, är nästan på pricken samma som utomhus säger han. 

Vi får väl lita på det.

Därför delar jag gärna med mig av ett tips, som jag själv använt. Jag tog en timme i en simulator, ställde mig på rangen och mätte mina slag. Jag slog tio slag med järn 9, järn 8, och så vidare. Noterade alla och fick fram en snittlängd som sen hjälpt mig ute på banan.

Med måtten från en kikare, där jag vet avståndet för varje slag, har det under två år faktiskt hjälpt mig att sänka mitt hcp från 14.6 ner till 7.5.

Att veta hur långt man slår är en ovärderlig tillgång i golf. Och kan en simulator hjälpa till med det, då får jag nog erkänna att det är en rätt bra grej.

Även om inget slår en runda på banan i sol, vindstilla och 20 grader.