Golfläget efter allt regn: Avstängt tills vidare

Det myckna regnandet över Östergötland har drabbat även de lokala golfklubbarna. Både Motala GK och Vadstena GK är avstängda tills vidare från spel.

Hål 17 på Motala GK har drabbats hårt av den senaste tidens regn.

Hål 17 på Motala GK har drabbats hårt av den senaste tidens regn.

Foto: Peter Calén

Golf2024-07-15 09:46

På Motala GK meddelar banchef Eric Ross att den stora banan på 18 hål är avstängd till att börja med måndag och tisdag. Den så kallade "Hedbanan" på nio hål kanske kan öppna på tisdagen, men det är osäkert. 

– Det är jättemycket vatten. Vi pumpar och har lånat in några extra pumpar också, säger Eric Ross.

Enligt prognoser ska det komma mer regn i veckan. Det är oklart om Motala golfklubb kan öppna onsdag, torsdag eller fredag.

– Till helgen hoppas vi absolut kunna öppna, säger Eric Ross.

Motala golfklubb hade sin "golfvecka" med lokala klubbtävlingar varje dag förra veckan. Men nu är det alltså inte möjligt att spela.

– Alla banor i Östergötland är ju drabbade, säger Eric Ross.

Per Gustafsson är klubbchef vid Vadstena GK. Han berättar att de håller banan stängd hela måndagen och att det fortfarande är oklart när de kan öppna igen.

– Prognoserna ändras hela tiden och vi tar beslut när vi kan. Idag måndag blir det inget spel överhuvudtaget utan vi jobbar med att få undan vatten så gott det går på de platser som är mest känsliga.

Var är problemen som störst?

– Det är vissa hål som är mer utsatta än andra, så är det alltid. Men det har ändå sjunkit undan bra på vissa ställen, samtidigt som andra hål har det kämpigare. Hål 10, 15 och 16 är väl där det är tuffast nu.

Kan det bli aktuellt att öppna vissa delar av banan?

– Det är en av de scenarion vi diskuterar, att vi stänger av vissa hål där det är som mest vattensjukt. Men vi har inte kommit fram till något beslut om det ännu. 

Han fortsätter:

– Folk är otåliga och vill ut och spela, vilket jag förstår. Samtidigt har vi vår golfvecka nästa vecka och då vill vi inte riskera att förstöra något genom att släppa på för tidigt nu.

Prognoserna från SMHI är också ganska dystra. Regn hotar såväl måndag som tisdag och onsdag.

– Vi följer utvecklingen och får helt enkelt se vad som händer. Just nu kan vi egentligen inte planera mer än för några timmar framåt och vi jobbar med banan på de ställen där det går.                                                                                                                                                                                                                      

Karta: Motala Golfklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!