"Gillar när det ställs krav"

Han har sett en match live och två matcher på tv med laget i år. Nu tar Vladan Ladan, 30, över som huvudtränare i Motala AIF.

27 oktober 2017 15:40

– Det här är ett lag som vill vinna på alla tänkbara sätt och det vill jag också. Maif har ett otroligt projekt på gång, välplanerat. Det känns klockrent, jag gillar när det ställs krav, säger han.

Maif annonserade efter ny tränare sedan Tony Andersson hoppat av laget i somras och Bosse Johansson, tillfälliga lösningen i höst, inte var intresserad av en fortsättning på posten.

Över 200 sökande var det från början. Till slut föll valet på Vladan Ladan. Tränaren och klubbens ledning har träffats ett flertal gånger innan allt gick i lås. Ett treårskontrakt är skrivet, med möjlighet för båda att bryta genom olika klausuler.

– Anställningsintervjun var en thriller, säger Vladan och ler.

Maifs fotbollschef Mikael Larsson säger att Vladan Ladan var förstavalet. Det är inte andra kandidater som tackat nej före. En som var kandidat in till slutet var Roar Hansen, tidigare i Öster, Helsingborg och senast i Åtvidaberg.

– Vi valde Vladan för energin och vilja att komma framåt. Det känns äkta och superspännande, och vi ser det här långsiktigt och det blir en nytändning. Han är oprövad och lite oerfaren, men har imponerat när vi träffat honom, säger Mikael Larsson.

– Vladans personliga ambition delar han med vårt unga lag. Vi har vårt unga lag kvar och det kommer ännu fler spelare från vår talangfabrik, säger Maifs fotbollsordförande Stellan Axelson.

Vladan Ladan är en tränare som sticker ut, både med sitt engagemang och sina uttalanden. Så här sade han under sin Linköpingstid: ”Dom som känner mig vet vad mitt mål är. Jag ska bli Sveriges bästa tränare genom alla tider. Det finns en gubbe som är i Shanghai just nu och som heter Sven-Göran Eriksson. Under fyra år i Hvetlanda hade jag hans bok framför mig som motivation. Jag respekterar alla andra tränare i Sverige, men det är bara Svennis som jag jagar.”

– Så säger jag nu också, ler han på Motala idrottspark.

Om en av spelarna i Maif, Adam Egnell, skrev han så här i en tweet: "Jag hade kunnat betala för att se honom träna".

– Jag gillar bollinnehavet och självförtroendet hos en så ung kille, förklarar tränaren nu.

Vladan Ladan ser hela Maif som talangfullt och vill att laget ska bli mer än ett kontringslag. Maif ska spela en fotboll med högt bollinnehav och äga framför allt hemmamatcherna.

– Jag vill vara organiserad och jag har stora krav på allihop, inklusive mig själv, säger han.

Ladan tillträder först 1 december, men planerar att göra första passet med laget redan 27 november då försäsongen drar i gång.

När det gäller assisterande tränare är det oklart om det bara blir internlösningar kring Vladan Ladan eller om det blir ytterligare någon ny kraft utifrån.

På spelarsidan är det klart att Markus Nikkanen lämnar Maif. Han trappar ned, men oklart med ny klubb.

Uppvuxen i Öster

Namn: Vladan Ladan.

Ålder: 30 år.

Bor: Lägenhet i Växjö, snart lägenhet i Motala.

Familj: Singel sedan tio år tillbaka.

Yrke: Fotbollstränare.

Fritidsintressen: Resor, fotboll, tennis, konst, musik.

Förebild: Varierar, just nu tränaren Jardim i Monaco.

Drömresemål: Dominikanska republiken.

Blir glad av: Solsken.

Blir irriterad på: Lögner.

Lyssnar på: Balkanmusik.

Bästa tv-program: Naturprogram.

Senast lästa bok: Magnus Hedmans bok.

Favoritlag: Hajduk Split och Barcelona.

Fotbollsklubbar som spelare: Öster, Sandsbro AIK, Rydaholm.

Fotbollsklubbar som tränare: Öster akademi, Hvetlanda GIF, Linköping City, Åtvidabergs akademi, Motala AIF.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius