Funka-gympa för alla barns rätt till rörelse

Barnkonventionen säger att alla barn har rätt till lek, vila och fritid. Det har Korpen Vadstena tagit fasta på och startar nu upp Funka-gympa för barn och ungdomar med funktionsvarationer.

En fritid där barn har möjlighet att röra sig utifrån sina egna villkor. Det låter som en självklarhet men är det inte alltid för barn och ungdomar med funktionsvariationer.

Det vill Korpen Vadstena ändra på och därför startar de nu upp Funka-gympa där de vänder sig till barn och ungdomar i åldrarna 6-12 år. 

– Även om Vadstena är en fantastisk idrottsstad finns det inget som vänder sig mot den här målgruppen. I alla fall inte som vi uppfattar det och eftersom vi inte har någon ungdomsverksamhet kändes det här helt naturligt, säger Pernilla Redin.

När idén föddes tog de kontakt med sin kontakt på RF-Sisu som tyckte det lät som en utmärkt idé. Detsamma gjorde även Korpen riks och båda har de nu gett bidrag till Korpen Vadstena att starta upp verksamheten.

Och gensvaret de fick när de marknadsförde Funka-gympa bland sina medlemmar blev större än vad de hade trott. Så när det är dags för premiär den 8 mars blir det i två grupper istället för den enda som var tänkt från början. 

– Det ska ju inte vara för många i varje grupp och vi kommer vara två ledare på passen. Och vi som jobbar med det här har erfarenhet och utbildning för att jobba med barn med funktionsvariationer, säger Emma Olsson som är den som är inkluderingsansvarig på Korpen Vadstena. 

Korpen i Vadstena kommer finnas på plats under Parasport-dagen i Motala sporthall på lördag för att visa upp vad Funka-gympa är för något.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa