I augusti 2014 slår Johanna Gustafsson till på JSM. Efter att ha tröttnat på att ständigt vara tvåa bakom svensk friidrotts stjärnskott Irene Ekelund efteranmäler hon sig till 400 meter. I sitt blott andra lopp på distansen i karriären slår hon inte bara sitt personliga rekord med drygt fyra sekunder utan vinner också guldet på distansen. Av bara farten vinner hon också den halva distansen dagen efter då Irene Ekelund valt att inte komma till start. En månad senare försvarar hon för andra året i rad de svenska färgerna i Ungdomsfinnkampen. Precis som 2013 vinner hon sitt individuella lopp och att det skulle bli hennes sista lopp utomhus fram tills nu fanns inte i hennes tankar.
– Nej, då hade man väl helt andra planer, säger Johanna.
Men så är det. För under vintern kommer smärtorna i knät smygande och i februari 2015 tvingas hon lägga ner inomhussäsongen. Under sommaren försökte hon komma igång igen med förhoppningar om att kunna försvara sina JSM-guld. Men de förhoppningarna satta knät stopp för.
– Det har ju kommit tillbaka gång på gång. Vilar jag så går det över. Men så fort jag har börjat springa snabbt så har det kommit tillbaka igen, säger Johanna som berättar att det jobbigaste har varit att ingen kan säga vad det är som är orsaken till hennes problem.
– Det är på utsidan av knät som det gör ont och först trodde vi att det var menisken som var skadad. Men röntgen visade ingenting. Och jag har varit hos sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer men ingen vet riktigt vad det som är fel, säger Maif-sprintern som ägnat hösten och vintern till uppbyggnadsträning. Något tävlande kommer det inte bli under inomhussäsongen. Målet är att sakta stegra träningen för att förhoppningsvis kunna vara tillbaka i startblocken till utomhussäsongen.
– Nu har vi precis börjat den fasen med att försöka stegra upp det lite och köra mer fart. Tanken är att vi ska fortsätta med det tills vi åker på träningsläger i april. Men jag vet inte alls var jag står, jag har ju inte kunnat springa snabbt på så länge nu, säger Johanna.
Skulle smärtorna komma tillbaka när hon nu ökar belastningen så menar hon att det är mycket möjligt att hon tvingas ge upp sin friidrottssatsning.
– Jag vill ju fortsätta. Men fortsätter det att göra ont så känns det ju som det inte är någon idé. Men jag har sagt att jag ska köra utomhussäsongen så får jag avgöra hur jag ska göra sen.