– Det varierar hur många som brukar vara med men vi är runt 15-20 personer som är aktiva, berättar Kristina som är huvudtränare i klubben.
På en skrinda finns all dykutrustning packad. Våtdräkter, cyklop, snorklar, fenor och simfötter. Vattentemperaturen är behaglig trots mycket vind och höga vågor. Magnus ger sig ned i djupet medan Kristina och Emma instruerar mig nära bryggan.
Sikten försvårar för oss. Vågorna gör dessutom att dagens utflykt förkortas något och vi bestämmer oss efter en dryg halvtimme att bege oss tillbaka hem till Kristina igen.
– Jag och Magnus har mer eller mindre hållit på med det här i 18 år tillsammans. Det har varit några uppehåll när livet händer och kommer emellan, säger Kristina.
De båda hittade fridykningen genom att följa med kompisar som tränade. När alla kompisar sedan slutade blev Magnus och Kristina kvar. Emma har under alla åren varit bästa vän med Kristina och gifte sig senare med Magnus.
– Det är ofta så det börjar, att man följer med en kompis. Vi har till exempel en kille nu som fick mig sig hela sin familj. En person blev plötsligt sex personer och det är dem vi letar efter för att kunna växa ännu mer. Personer som drar in nytt folk, säger Magnus.
För Kristina, Emma och Magnus har det blivit en stor del av deras liv och de berättar om vad fridykning är för dem.
– Om man börjar med det fysiska så får jobba med kroppen på ett väldigt mjukt sätt så man bygger väldigt mycket muskelstyrka. Jag trodde inte att jag var stark men jag insåg efter att ha fött tre barn att jag hade fått rätt mycket styrka från fridykningen, säger Kristina och skrattar.
Emma fyller i:
– Det är som sagt väldigt mjuk träning och det passar väldigt många människor. Alla kanske inte kan utföra alla typer av fridykning men många kan göra väldigt mycket så att man känner man kan vara med. Jag kan exempelvis inte göra allting kan ändå vara med i vattnet och känna mig delaktig och få ut väldigt mycket, säger hon.
Det finns också en annan aspekt som har stor signifikans i sporten, det mentala.
– Du är tvungen att meditera bort stress, puls och allt runt omkring för att bara existera i tillfället och situationen du är i. Det är meditation på alla nivåer och för mig ren avslappning, säger Magnus.
Emma:
– Så fort du stoppar ned huvudet under vattnet försvinner alla ljud. Du är i din egen lilla värld. Det betyder att du måste fokusera på din kropp och vara närvarande och du tvingas att meditera, säger hon.
Oftast tränar klubben i Vättern även om det finns andra ställen som bjuder på mer att upptäcka.
– Vättern är ganska tråkig. Det blir ju mer en övningssjö än en upplevelsesjö men det beror också på vilken fridykning man vill ha, säger Kristina.
– Man kan dyka på lina och då dyker man rakt ned i ett svart hål där allt bara är mörkt runt omkring, berättar Magnus.
Allt på ett andetag med målet att inte svimma när man kommer tillbaka upp.
Hur mycket tid lägger ni på det här?
– På tok för mycket, säger trion nästan i kör.
I sommar tränar Motala fridykarklubb i regel varannan vecka. Man ska också hålla sommarläger den 21-23 juli.
– Alla som vill är välkomna att testa på och låna saker av oss och vi hjälper alla så gott det går. På lägret ska vi ha nattdyk och dyka på vrak bland annat, säger Kristina.
– Vi kommer ha en liten genomgång av miljö och plocka skräp i sjön, säger Emma.