Unga Borenledare representerar fotbollen i RF-satsning

18 unga ledare i 10 olika sporter från hela Sverige ingår i Riksidrottsförbundet och Folkspels satsning på ungt ledarskap, Eldsjäl 2.0. Fotbollen representeras av Borens IK:s Isa Lindman och Olle Wetterhall.

Som de enda ledarna inom fotboll har Borens Olle Wetterhall och Isa Lindman fått en plats i Riksidrotttsförbundets och Folkspels satsning på ungt ledarskap, ELdsjäl 2.0.

Som de enda ledarna inom fotboll har Borens Olle Wetterhall och Isa Lindman fått en plats i Riksidrotttsförbundets och Folkspels satsning på ungt ledarskap, ELdsjäl 2.0.

Foto: Thomas Augustsson

Fotboll2020-10-07 13:00

Eldsjäl 2.0 är ett utbildningsprogram som Riksidrottsförbundet inlett i samarbete med Folkspel och som riktar sig till ledare i åldrarna 18-25 år. 
Syftet är att forma nästa generation eldsjälar. 
– Generellt är eldsjäl förknippat med någon äldre person som varit med i föreningen väldigt länge. Nu handlar det väl mer om någon som gör väldigt mycket i en förening. Det krävs inte att du är med i en förening i 40 år för att vara eldsjäl. Det är hur stort engagemang du lägger som gör dig till det, säger Isa Lindman när vi träffar hennes och Olle Wetterhall på Borens IP. 
De båda är två av de 18 unga ledarna som fått en plats i den första utbildningsomgången i Eldsjäl 2.0 och de enda verksamma inom fotboll. 

Hur valdes ni ut?
– Det började med at vi var med på Götalands konferensen och satt i en panel och svarade på frågor. Tydligen gick det bra för efter det så fick vi frågan från Svenska fotbollsförbundet, säger Wetterhall. 
– Det är lite coolt att de valde oss. Det kunde ha blivit vem som helst för hur många ledare finns det inte?, säger Lindman. 

Utbildningen omfattar totalt 100 timmar och innan den planerade avslutningen på Eldsjälsgalan i mars ska deltagarna träffas vid ett antal tillfällen. 
– Den första fysiska träffen var i Göteborg i september. Sen är det planerat att vi ska till Bosön i december om coronaläget tillåter det, säger Wetterhall. 

De berättar att en viktig del i utbildningen är att ge dem verktyg för självreflektion och utvärdering. Verktyg som är en viktig del i utformningen av framtidens ledare. 
– Det är det vi håller på med nu. Framtidens ledarskap handlar inte om att ställa ut 100 konor på en fotbollsplan utan att få alla att vilja fortsätta idrotta så länge som möjligt, säger Wetterhall. 
Lindman fortsätter:
– Där handlar det mycket om normer. När vi har diskuterat det så har varit intressant att se hur långt fram Boren kommit jämfört med många andra.

Den del i utbildningen som de så här långt påverkat dem mest är inte något som står skrivet i någon bok. Istället är det insikten vad som händer när 18 unga ledare från olika idrotter samlas. 
– Det är väldigt häftigt. Det är många smarta ungdomar inom idrotten. Att man kan få inspiration från motorsport till något att göra inom fotbollen är riktigt coolt, säger Lindman. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!