Storklubbarnas inträde är damfotbollens framtid

Det fanns något vackert med att lilla Öxabäck och Jitex dominerade svensk damfotboll, och att Umeå kunde bli bäst i världen. Men den tiden är förbi, och tyvärr måste det sägas: Damfotbollen behöver de stora herrklubbarna.

"När man vet hur intresset sett ut i England för våra matcher så är det klart att det är tråkigt att se. Det borde finnas ett större intresse.", säger Stina Blackstenius om publikintresset i Damallsvenskan. Här har hon precis gjort mål mot Bayern München framför runt 20 tusen Arsenalfans.

"När man vet hur intresset sett ut i England för våra matcher så är det klart att det är tråkigt att se. Det borde finnas ett större intresse.", säger Stina Blackstenius om publikintresset i Damallsvenskan. Här har hon precis gjort mål mot Bayern München framför runt 20 tusen Arsenalfans.

Foto: Andrew Boyers

Fotboll2023-04-10 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ute i europa har det redan hänt. Stora herrklubbar som FC Barcelona, PSG och Bayern München har blivit stora även på damsidan. Och i England är det Manchester United, Manchester City och Chelsea som dominerar damernas Super League just nu. Inte helt olikt hur det ser ut i herrarnas Premier League. 

Det kan tyckas tråkigt. Jag hade gärna sett orter som Åtvidaberg, Öxabäck eller Vadstena dominera såväl herr- som damfotbollen. Men att giganterna från herrsidan satsar på damfotboll för även med sig goda ting. 

Som publiken. Det är bara att titta på Stina Blackstenius Arsenal. När de mötte Tottenham i höstas var nästan 50 tusen på plats. Makalösa siffror för en seriematch. Vissa av lagets matcher lockar betydligt färre människor, men det har ändå hänt något med publikintresset i den engelska damfotbollen. 

– Det har varit fantastiskt att se utvecklingen. Bara idag såg jag att det är upp emot 35 tusen biljetter sålda till vår match mot Wolfsburg, berättade Stina Blackstenius när jag träffade henne i Göteborg i söndags. 

En stor anledning till den snabba publikutvecklingen är att fansen i många fall redan finns, de har ju hejat på herrlaget i många år. Det blir lättare att bygga en hajp när en tydlig målgrupp finns där.

I Sverige står det mer stilla. Svenska mästarna Rosengård lockade bara 557 åskådare på sin premiär. Utmanaren BK Häcken hade 960 åskådare enligt den officiella statistiken, men jag var på deras premiär och kan med säkerhet säga att det inte var fler än 500 personer på arenan.

Det finns även ljuspunkter. Hammarby hade över sex tusen på sin premiär och IFK Norrköping hade nästan två tusen, trots snöoväder, i sin historiska första match i Damallsvenskan. Även här är det klubbar som redan har en stark supporterkultur, och där vissa av supportrarna väljer att även stötta damlaget. 

I en drömvärld hade IFK Norrköpings damer haft lika stor publik som herrarna, och även rena damklubbar hade kunnat locka storpublik. 

Men i väntan på den världen får vi konstatera att herrklubbarnas intåg är viktigt för damfotbollen. De kan ge bättre förutsättningar, faciliteter och publiksiffror. Med det sagt ser jag fram emot att se Linköping FC mot IFK Norrköping den 14 maj. Det har potential att bli Östgötafotbollens häftigaste match på väldigt, väldigt länge.