De senaste åren har antalet flick- och dam-lag stadigt blivit färre i den västra länsdelen av Östergötland. Av de 19 föreningar som under 2021 hade ungdomslag anmälda i seriespel hade endast tio av dem flicklag.
Det här är en utveckling som Östergötlands fotbollsförbund ihop med RF-SISU Östergötland vill vända. De har därför bjudit in samtliga föreningar i länsdelen till ett nätverk för att tillsammans få fler tjejer att spela fotboll.
– Både vi, förbundet och föreningarna ser utmaningar på flick – och damsidan, något vi behöver arbeta med. När förbundet då flaggade för att man ser en liten ökning bland de yngsta lagen såg vi också en chans att tillsammans leta lösningar för att stimulera fortsatt positiv utveckling. Tillsammans blev detta väldigt relevant och aktuellt för oss att kraftsamla runt, säger Margareta Hagman, idrottskonsulent på RF-SISU Östergötland.
Den stora utmaningen är att få fler tjejer att spela fotboll längre upp i åldrarna. I de äldsta åldersgrupperna är det i nuläget väldigt tunna trupper. Men för att vända trenden på sikt är det viktigaste att få fler tjejer att börja spela fotboll och att de erbjuds den möjligheten i fler föreningar. Det menar Marcus Egnell, utvecklingskonsulent på Östergötlands Fotbollförbund och tränare för Borens IK:s damer.
Boren har under ett antal år varit den ledande föreningen för damfotboll i Motala. Egnell menar att det hade varit bra för rekryteringen av flickspelare om samtliga stadslag hade haft ett flertal flicklag.
– I Motala har vi varit lite dåliga på att nyrekrytera unga tjejer. Det ideala hade varit om alla klubbar i stan fått femton nya tjejer varje år. Nu har Boren istället fått 25 stycken och då har vi redan där tappat en mängd tjejer, säger Egnell.
– Det har varit bekvämt att Boren fått ta hand om flicksidan, säger BK Zeros Emelie Överstam med betoning på har.
När ÖFF och RF-SISU nu pratar med fotbollsföreningarna använder de BK Zeros som det goda exemplet på att det går att vända utvecklingen.
– 2019 hade vi inget flicklag i de yngre åldrarna i Zeros. Nu har vi lag från 10 år ner till 6 år och 100 tjejer i de lagen. Sen har vi fotbollsskola för de alla minsta tjejerna, berättar Överstam.
Vad har ni gjort för att lyckas locka till er tjejerna?
– Vi har fått vara lite drivande men det har varit med självklara saker. Men starta enskilda tjejlag har varit en stor succé. Nu får man tycka vad som helst om enskilda lag i de yngsta åldrarna. Men tjejerna gillar det.
Var har ni hittat ledare för att göra den här satsningen?
– Flera gamla Zerositer har hittat tillbaka och engagerat sig. Det lever vi mycket på. Men det har inte varit några problem att hitta ledare.
Margareta Hagman:
– Det är så häftigt att se hur Zeros har lyckats när de väljer att satsa på tjejerna. Behovet finns uppenbarligen, det finns en massa småtjejer som vill spela fotboll. Glädjande är att 13 föreningar visat intresse för att ingå i det här nätverket och samarbeta för att öka intresset för flickfotboll, säger Hagman.
Hon fortsätter:
– Nu ska vi försöka få till föreningsövergripande samlingar. Gemensamma träningar och event för att förbättra samarbetet överlag mellan klubbarna. Men också för att boosta spelarna som redan finns att fortsätta spela fotboll.