– Vi som är yngre kan ändra normerna. Vi tjejer vill spela lika mycket som killar, menar spelaren Isa Lindman.
– Vi är på väg i rätt riktning, men det finns hinder för tjejer. De måste ha ett extra stort intresse för att orka, säger tränaren Marcus Egnell.
Frågan om nedlagda damlag aktualiserades på tisdagen när Sveriges bästa fotbollslag Göteborgs FC plötsligt lade ned. Lokalt kom beskedet om Motala AIF:s nedlagda damlag före jul.
Tidigare år har VHF:s handbollslag lagts ned, Parants bowlinglag, MHK:s handbollslag, VGIF:s fotbollslag, Solfjäderstadens innebandylag och Maifs hockeylag. Vissa har startats upp igen, men med damlag har det ofta varit problem.
Frågan är då vad det beror på att damlag läggs ned. Satsar klubbarna fel, eller vill inte spelarna tillräckligt mycket?
Sporten tog sig till Borens IP för att diskutera frågan, med spelaren och eldsjälen Isa Lindman och med Marcus Egnell som tränat Borens damer i tio år. Även Boren har haft problem och hade en period mestadels juniorer i damlaget.
Egnell och Lindman har ingen detaljinsikt i vad som hänt i respektive förening som fått lägga ned damlag, men har en bild av problemet i stort.
De menar att det finns normer i samhället, och hinder, som gör det svårare för tjejer att idrotta. Tjejer får kämpa mer.
För det första är det färre tjejer som sportar från början som knattar. Speciellt med annan etnisk bakgrund är det få tjejer. Dessutom tillkommer graviditeter som stoppar upp, knäskador är vanligare, tjejer får inte samma uppskattning i allmänhet för att de håller på. Förebilder syns inte lika mycket på tjejsidan, karriärmöjligheterna i damidrott är sämre, och i skolgången anses skolan viktigare för tjejer, medan killars viktigaste grej anses vara sporten. Proffsdrömmen finns för killar, till och med över 30-strecket.
– Fotboll är en manlig värld som styrs av män och man satsar på alla vis mer på killar. Eldsjälarna är fler där, säger Marcus Egnell.
Borens IK startade 2018 projektet "Ostoppbar" för att jobba på alla plan med att ge tjejer samma förutsättningar som killar. Det kan vara små saker i nuet, och långsiktigt övergripande.
Vad ska en klubb göra som blivit av med sitt damlag?
– Rannsaka sig. Vi har gjort det i Boren när Maif startade och vi tappade spelare. Man måste vara självkritisk och jobba från grunden, för att öka tjejernas chanser, säger Marcus Egnell.