Det kostar ungefär lika mycket på många ställen för en åttaåring att spela fotboll. Nedan kan ni se sammanställningen som tagits fram med hjälp av uppgifter på klubbarnas hemsidor.
Två klubbar sticker ut.
Motala AIF är dyrast. Vadstena GIF billigast.
Det här är åldern efter lekskolorna som kallas "Kul med boll" eller "Fotbollslek" där det överallt inte kostar mycket att vara med. Åttaåringar bildar det första laget i föreningen, som åker runt och möter andra klubbar i sammandrag där inte resultat räknas.
Om vi tar VGIF först så har det länge inte kostat något för vare sig sju- eller åttaåringar i fotbollsklubben. Nu 2025 är det ingen spelaravgift för en åttaåring, bara 250 kronor i medlemsavgift. För sjuåringar är det ingen avgift alls.
– Det står i vår policy att det ska vara tillgängligt för alla. Vi är stolta över att vi kan vara gratis. Det är roligt att vi sticker ut på det viset, säger Fredrik Lind som nyligen anställts som sportchef på deltid.
– Vi vill att så många som möjligt ska testa, säger VGIF:s ordförande Mikael Wallsten.
Hur kommer det sig att det kan vara gratis? Måste föräldrarna och barnen sälja saker i stället?
– Nej, de behöver inte göra någonting. Vi ser det här som en inkörsport. Men vi håller det lågt i andra lag också, 1200 för att spela i seniorlag är också billigt, säger Mikael Wallsten.
Hur går VGIF runt?
– Vi har sponsorer och vi har arrangemang som hela klubben jobbar med. Vi säljer jord och vi har Slättamilen, säger Mikael Wallsten.
– Vi satsar också på en ny ungdomscup i sommar, under Sommarknäppen 5-6 juli. Alla föreningens ungdomslag är med, säger Fredrik Lind.
***
Åt andra hållet sticker Motala AIF ut. För en åttaåring i år, födda 2017, tar Maif 2100 i träningsavgift och 200 kronor i medlemsavgift. Totalt 2300 kronor för en säsong. Det blir en brant höjning från att Maif bara tar 200 kronor i träningsavgift för en sjuåring.
Maifs avgift har höjts något till i år, med hänvisning till att klubben tagit bort säljkrav på deltagarna.
– I vår avgift ingår kläder som är värt 550 kronor och vi försöker fokusera på kvalitet och träningsmängd. Vi erbjuder träning tolv månader om året och när de är lite äldre har vi fyra pass i veckan. Vi hjälper tränarna med fotbollsutveckling enligt en särskild app, förklarar Maifs klubbchef Elias Hanna.
I Maif har det varit reaktioner på höjningen, men dessa har dämpats när Maifs styrelse gått ut med ett mejl till föräldrar och ledare och förklarat.
– Huvudorsaken till höjningen är att vi har tagit bort de säljkrav som tidigare gällt för våra medlemmar. Vi har årligen budgeterat för en viss intäkt, men eftersom det inte fungerat optimalt har vi beslutat att inkludera denna intäkt direkt i träningsavgiften. Andra klubbar har säljkrav på lotter, kakor och strumpor. Finns ett sånt engagemang i lagen går intäkten direkt till lagkassan, menar Elias Hanna.
Men varför är det så dyrt i Maif jämfört med andra klubbar?
– Som med allt annat: Vad får du för det du betalar? Vi strävar efter att vara klubben som erbjuder våra spelare maximal träning och därmed bästa möjliga utveckling, säger Elias Hanna.
Maif erbjuder träningstider på konstgräset på Idrottsparken redan från 1 januari till alla lag. Dessutom ingår träningskläder i avgiften, något som inte är vanligt i många andra klubbar.
– Vi kunde ha tagit bort detta för att sänka priset, men vi vill att barnen ska känna att vi är en stor familj där alla är lika värdefulla, oavsett bakgrund. Vårt mål är alltid att hundra procent av våra medlemmar ska kunna stanna kvar i klubben. Om någon har betalningsproblem är vi alltid beredda att hjälpa till med olika insatser. Under mina år i klubben har vi aldrig uteslutit någon för att de haft svårt att betala, fortsätter Elias Hanna.
Maif framhåller bland annat att klubben har minibussar till matcher och att föräldrar då inte behöver köra egen bil.
I brevet till föräldrar och ungdomsledare skriver Maifs styrelse att A-lagets budget i division 2 i år minskats med 30 procent. Dessutom togs beslutet att höja avgiften för åttaåringarna före beskedet kom om det minskade anslaget från Maifalliansen och Vätternrundan, enligt fotbollsstyrelsen.
– Vi har prioriterat att skydda ungdomsverksamheten, menar Maifs styrelse i sitt brev.
***
Mittemellan Maif och VGIF finns de flesta andra klubbar i området. Både LSW IF och Borens IK tar 1100 kronor i avgift för en åttaåring för ett års spel. Då ingår inte kläder i avgiften.
– Vi har egentligen inte så mycket ”föreningsjobb” som inte sköts av styrelse, personal och eldsjälar. Förutom ett pass per lag några timmar under vår egna camping på Vätternrundan. Vilket är uppskattat och roligt bland lagen som ger en chans att få umgås utanför fotbollen, säger LSW:s klubbchef Johannes Utay och fortsätter:
– Så har vi bingolottsförsäljning under julen som är till för att stärka föreningens verksamhet under vinterhalvåret och ungdomslagens lagkassor. Utöver det kan det ibland uppkomma en punktinsats på något evenemang, men inte mer än så, säger Utay.
I Borens IK kan det bli en påläggning i åttaårslaget i ett av klubbens åtaganden.
– Tidigare år har inte de yngre lagen behövt köra följebil till Vätternrundan, men i år ser det ut som de behöver göra det, men bara med fem bilar så det är inte speciellt mycket de behöver göra, säger Borens IK:s klubbchef Erik Moberg.
***
Stångebro United, akademiförening i Linköping, tar 7500 kronor för medverkan ett år. Plus medlemsavgift på 750 kronor. Dock ska det sägas att Stångebro börjar erbjuda verksamhet vid nio års ålder.
– För det får man träna fem gånger i veckan om man vill med anställd tränare och i vår airdome. Alla betalar 7500, typ som det kostar att bedriva verksamheten. Dock har vi under åren tagit emot barn och ungdomar som inte haft de ekonomiska förutsättningarna, kanske 25 stycken på sju år, kommenterar Stångebro Uniteds spelarutvecklingsansvarige Michael Bornehav.
***
RF-Sisus verksamhetschef i Östergötland, Maggan Hagman, säger att idrottens råd generellt till klubbar är att ha en så låg medlemsavgift som möjligt.
Sedan vet hon att det kan skilja rejält mellan olika klubbar när det gäller träningsavgift och idrotten har generellt blivit dyrare.
– Det jag kan konstatera är att det ofta fokuseras på att öka intäkterna. Men vårt råd nu är att fokusera mer på kostnadssidan, om man kan skala ned på något. Hur kan det göras billigare, vad kan man vara utan, måste man till exempel ha initialer på träningskläderna eller kan man skippa det, säger Maggan Hagman.
***
Hela listan – så mycket kostar det för en åttaåring att spela fotboll:
Maif: 2100 träningsavgift plus 200 medlemsavgift. Totalt: 2300.
Borens IK: 1100 spelaravgift, inklusive 350 i medlemsavgift. Totalt: 1100.
LSW IF: 1100 spelaravgift, inklusive 400 i medlemsavgift. Totalt: 1100.
BK Zeros: 1000 spelaravgift, 350 i medlemsavgift ingår. Totalt: 1000.
IFK Motala: 1000 kronor i avgift. Totalt: 1000.
Borensbergs IF: 1000 kronor, inklusive medlemsavgift på 350. Totalt: 1000.
Vadstena GIF: Ingen spelaravgift för åttaåringar. Men 250 kronor i medlemsavgift. Totalt: 250.
Mjölby AI: 1600 kronor, inklusive medlemsavgift på 400. Totalt: 1600.
Hjulsbro IK: 1900 kronor, medlemsavgift 500 ingår. Totalt: 1900.
Malmslätts AIK: 1700 kronor totalt i avgift.