Orrenius: "Det finns många minnen"

Motala AIF i kval igen. Det är stort för fotbollsjournalisten Johan Orrenius. "Maif är ju det enda laget jag håller på", säger han.

Det är en omtalad och omskriven kvalgrupp till division 1, konstaterar Maifsupportern Johan Orrenius på Offsides redaktion i Göteborg. Både Ytterhogdal och Karlberg har det berättats om i stora reportage.

Det är en omtalad och omskriven kvalgrupp till division 1, konstaterar Maifsupportern Johan Orrenius på Offsides redaktion i Göteborg. Både Ytterhogdal och Karlberg har det berättats om i stora reportage.

Foto: Fredrik Tillberg

Fotboll2019-10-24 12:00

Johan Orrenius är uppvuxen i Motala och passionen för Maif startade redan på 1990-talet när laget kvalade till gamla ettan. Han var 13 år då, 1995.

– Det finns många minnen, men Grebovallen 1995 är speciellt. Maif behövde vinna mot Åtvid för att gå till kval och Maif vann. Jag var med pappa och fick vara med i omklädningsrummet och träffa Patrik Svensson som var en idol då. Mycket var speciellt när det var kommunalstrejk och därför spelades det i Grebo, säger Johan.

Det har känts som att Johan Orrenius blivit en sorts riksröst för Maif, när han då och då pratar om sitt favoritlag i Offsides podd och nämner laget på sociala medier.

– Jag nämner Maif ganska ofta, det är ju det enda laget jag håller på. Men jag har faktiskt aldrig skrivit något om Maif. Jag skulle gärna göra det nu, kval är en tacksam miljö med nerver och dramatik. Jag skulle kunna tänka mig att göra en historia kring Maif också, kanske genom min far. Jag har gjort flera sådana reportage tidigare, som om Husqvarna FF:s sportchef Issa Iskander som gick bort i cancer. Det är många små lag som betyder så mycket för många, och en historia behöver inte handla om Manchester United för att vara läsvärd, det kan lika gärna handla om de lägre serierna, säger Johan Orrenius som ser ett häpnadsväckande stort engagemang hos sin far.

– Jag undrar ibland om jag inte håller på Maif för att jag ser på nära håll hur mycket det betyder för honom.

Offside har gjort stora reportage om både "brittiska kolonin" Ytterhogdal och citytalanglaget Karlberg med journalisten Kalle Karlsson som tränare.

– Kvalet är ett nålsöga, jättesvårt att gå upp. Det är med beröm godkänt om Maif vinner gruppen. Resten är bonus, säger Johan Orrenius som just nu håller på med en historia om tre östtyska fotbollsspelare som hoppade av till väst under en cupmatch mot Örgryte 1989, nu när det är 30 år sedan murens fall.

Personligt

Namn: Johan Orrenius. Ålder: 36 år. Bor: Göteborg. Familj: Fru och två barn. Yrke: Journalist. Fritidsintressen: Spela tennis. Förebild: Har ingen specifik, men alla som på något sätt jobbar för att hjälpa andra. Drömresemål: Vancouver och sedan bila söderut. Blir glad av: Att träffa gamla barndomsvänner. Blir irriterad av: Allmän ohyfs, människor som inte håller upp dörren eller ger sittplatsen på bussen åt någon som behöver den bättre. Favoritlag: Motala AIF och IFK Motala bandy.

Karta: Göteborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!