– Det har varit mycket diskussioner, men det kommer inte att göras någon överprövning av det beslut som är taget av tjänstemannagruppen. Det är olyckligt jämställdhetsmässigt, jag kan förstå det fullt ut. Alla var överens i slutändan, även de som protesterat mest. Men nu ska det beredas underlag för framtiden, för att få det tydligare. Vi ska ta upp frågan både på en ordförandekonferens i juli och även på Götalandskonferensen i höst, säger Sven-Inge Arnell, ordförande i Östergötlands fotbollförbund.
Det kan tyckas gå i otakt i fotbollen när en tidning som MVT värderar Borens damlag högre än Borens herrlag, men där fotbollförbundet tycker tvärtom genom sitt seriesystem där herrtrean får spela dubbelserie och damtvåan enkelserie. Detta trots att båda lagen spelar både i länet och utanför länsgränserna.
Denna olika syn belystes i lördagens tidning.
Förklaringen är att herrtrean administreras på riksnivå av Svenska fotbollförbundet, precis som damettan, herrtvåan och olika ungdomselitserier.
Damtvåan administreras på distriktsnivå av Götalands nio distrikt tillsammans. En del tvåor är i bara ett distrikt, medan en del är över länsgränser. Som Borens serie där lag ingår från Östergötland och Småland.
I denna grupp av distrikt har funnits en gemensam tjänstemannagrupp som tillsammans bestämt en brytpunkt för när det var tvunget att bli enkelserie. Man skulle inte behöva spela så långt in på hösten.
Skåne och Halland protesterade till en början och ville ha dubbelserie i sina division 2-damserier. Det var på väg att bli så, men så ändrade de sig och konstaterade att även deras föreningar gick med på enkelserie.
Så blir det nu.
Men det har bestämts att Skåne ska göra en skrivelse till Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté om division 2-nivån, för att göra det tydligare inför framtiden.
Frågan ska tas upp till formell diskussion, så att just den här nivån inte faller mellan stolarna fler gånger.
– Jag kan förstå att klubbar, som också har stora trupper, vill spela fler matcher. Det kan komma fler situationer att hantera, även efter en pandemi. Vi har fått många frågor om det här, både från klubbar och olika media, berättar Sven-Inge Arnell.
En baksida med om damtvåan skulle administreras på riksnivå är att det skulle kunna bli dyrare.
– Ja, vi tycker att vi kan ha hand om det i distrikten, säger ÖFF-ordföranden.