Konstgrässatsningen på Borens IP skulle kosta kommunen 7,5 miljoner kronor. Men vid upphandlingen visade anbuden att priset blir högre än så. Osäkra omvärldsfaktorer och ökade priser gör att summan istället landar på 10,8 miljoner. Det fick tjänstemännen att vända sig till politikerna för ett godkännande av fördyringen på 44 procent.
– Det här är ett redan beslutat projekt som vi haft ute på upphandling. Den här fördyringen är något som vi är beredda att ta, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
– Det är logiskt att när vi kommit så här långt så fullföljer vi projektet, tillägger Kenneth Söderman (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Men frågan splittrade politikerna i kommunstyrelsen. M, L, KD, SD och S röstade för förslaget att acceptera den höjda prislappen. C, V och MP protesterade. I första hand ansåg de att det fanns ekonomiska skäl att dra i handbromsen.
– Sedan det första beslutet om konstgräsplanen togs har det hänt en hel del. Vi har krig i Ukraina och ett helt annat världsekonomiskt läge. Det gör att den ekonomiska prognosen för kommunen inte ser så bra ut. Att då lägga tio miljoner kronor på konstgräs är inget som vi känner att vi kan göra, säger Sten Westberg (C).
Rebecca Roxvret (V) är inne på samma linje. De tre partierna är överens om att i tider med stora ekonomiska utmaningar måste slantarna gå till kommunens kärnverksamhet.
– Vi måste väga varje investering på guldvåg. Samtidigt behöver vi nya förskolor och äldreboenden. Då kan vi inte lägga pengar på konstgräs som dessutom blivit absurt mycket dyrare. Vi måste säga stopp nu!, säger hon.
Miljöpartiet pekar dels på de ekonomiska aspekterna, men lyfter också in de miljömässiga diskussionerna som blivit kring att anlägga konstgräs alldeles intill Boren som är en dricksvattentäkt.
– Vi ser inte positivt på att mikroplaster kan riskera att läcka ut i Boren, säger Elias Hallén (MP).
Han menar att om projektet pausats skulle det också gett tjänstemännen mer tid att söka efter mer miljövänliga alternativ än gummigranulat.
Från partierna som ändå röstade igenom fördyringen menar man att frågan om miljöaspekterna redan är utredd.
– Vi har redan tittat på de här frågorna och det finns åtgärder för att ta hand om granulatet. Den här lösningen följer Fifas standard och deras krav, säger Mark Henriksson.