Maifs mål framåt: "Försöka få in fler egna spelare"

Hur ska Motala AIF gå vidare efter ännu ett fall ur ettan? Sporten tog ett långsnack på IP med ordföranden Jocke Ljungqvist och klubbchefen Elias Hanna.

Motala AIF:s klubbchef Elias Hanna och fotbollsordförande Jocke Ljungqvist berättar om vägen framåt för klubben. Det är inte tänkt att bli något omedelbart återtåg till ettan. Maif vill bygga mer på sikt och mer på en stomme av egna spelare.

Motala AIF:s klubbchef Elias Hanna och fotbollsordförande Jocke Ljungqvist berättar om vägen framåt för klubben. Det är inte tänkt att bli något omedelbart återtåg till ettan. Maif vill bygga mer på sikt och mer på en stomme av egna spelare.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2023-11-22 20:00

Klart är att ambitionen inte blir ett omedelbart återtåg uppåt i den jojoresa som Maif varit i ända sedan ettan-nivån kom till 2006.

– Vi ska försöka jobba mer på sikt och få in ännu fler inhemska spelare. Jobba mer med akademi och egna spelare, säger klubbchefen Elias Hanna.

Siffrorna från 2023 vet ni. 30 matcher och 35 poäng. Det gav 14:e plats i tabellen och degradering ur norrettan. 450 åskådare på plats, plus många tv-tittare, följde laget varje match. Åtta spelare har lämnat och några till kanske gör det. Två tränare har tackat för sig.

En ny tränare ska värvas in och kvar finns 13 spelare, de flesta Motalakillar, under kontrakt. Maif har sedan några år försökt skriva längre kontrakt, vilket gör att det nu finns en grund att falla tillbaka på.

– Vi åker ur med två mål. Två mål åt andra hållet hade inte varit något misslyckande. Så jag tycker inte man ska vara för kritisk. Dessutom kan man välja perspektiv också, vi har ju lyckats fem gånger i den här jojo-resan, säger Elias Hanna.

Klubbchefen försöker se det positiva, men erkänner också misslyckandet att än en gång åka ur ettan.

– Ja, inför sista matchen visste vi att både Sylvia och ÅFF var ur. Vi hade chansen att bli tydlig tvåa bakom Norrköping om vi hängt kvar. Så på det viset blir det en jätteskillnad att åka ur, ett jättefall. För spelarna vi vill ha är det väldigt stor skillnad mellan ettan och tvåan, säger Elias Hanna.

Ekonomiskt är det dock inte så stor skillnad. Maifledningen bedömer att omsättningen från i år till nästa år sjunker något, från 6,5 till sex miljoner. Årets säsong går jämnt upp ungefär. Lönekostnaderna för spelarna, totalt för truppen, är ungefär på en miljon. Det är lågt jämfört med ettan-konkurrenter.

– Sandviken har fyra gånger vår omsättning och Karlstad har tre gånger vår lönebudget, menar Elias Hanna.

Det som bakbinder Maif lite är det stora negativa resultat som uppstod åren före pandemin när fotbollsklubben gick back under flera år. Åren 2018/2019 resulterade i en skuld på 1,6 miljoner kronor till Maifalliansen. 

– Vi har jobbat på bra men har fortfarande ett negativt eget kapital på drygt 900 000 kronor, vilket gör att vi inte kan ta risker, säger ordföranden Jocke Ljungqvist.

– Det är också ett tufft omvärldsläge som gör att vanliga kostnader ökar i samhället. Det drabbar även oss, säger Ljungqvist.

Hur mycket ger Vätternrundan varje år?

– Det är alltid svårt att säga, men klubben gör ju enormt många arbetstimmar där och den satsar vi på för vår verksamhet. Det är en stor intäkt som vi har. Men även Vätternrundan har haft det tufft i pandemin. Jag skulle säga att andra klubbar än vi är mer beroende av Vätternrundan. Vi har till exempel tredubblat våra sponsorintäkter utanför Vätternrundan, säger Jocke Ljungqvist.

Vad säger sponsorerna om uråkningen?

– Vi har många lojala sponsorer, lite nya på gång och andra har det liksom många andra en lite tuff branschutveckling varför man är lite mer restriktiv, men vi har inte fått några indikationer på att det skulle vara på grund av vårt fall, säger Elias Hanna.

För att nå drömmen/visionen om superettan bedömer Maif att omsättningen måste dubblas till 12-13 miljoner kronor, minst, och publiksnittet måste tripplas till 1500 åskådare per match.

Det är väldigt lång väg dit när division 2 väntar 2024.

Hur ska ni öka publiken?

– Vi har jobbat med det, med att vara ute i fritidsgårdar, starta en klack och ha familjedagar. Men det känns som att det är mest från vår egen klubb som folket kommer. Vi behöver locka hela stan också och då måste vi bli ännu mer proffsiga, säger Elias Hanna.

– Här bör man också börja räkna tv-publiken när man ser till publiksiffrorna. Vi vet ju att många ser oss där, säger Jocke Ljungqvist.

När det gäller spelarrekryteringen har den utgått från Martin Axéns statistik, hur en spelare presterar och hur spelaren då passar på en viss position. Därefter filtreras det tills en möjlig värvning kan göras. Där kan det handla om logistik, var spelaren bor och hur flyttbar spelaren är. Men det börjar med en statistisk kartläggning, om spelaren passar in sett till färdigheter.

Det här kommer det bli en förändring på till nästa år när A-lagstränaren "bara" kommer att vara tränare. En sportgrupp tar värvningsbesluten, med tränar-input.

– Vi kommer bygga vidare på det vi startat ihop med Martin, men att det nu kommer bli en ännu tydligare Maif-filosofi och föreningskultur att värva efter, säger Elias Hanna.

Kan samarbetena med Norrköping och Nysa ge konkreta spelarförstärkningar?

– De samarbetena är generellt på längre sikt, ett större perspektiv för föreningen. Vi behöver bli bättre i vår egen verksamhet och där kan vi ta hjälp utifrån.

Vilka kvaliteter söker ni hos en ny tränare?

– Det behöver nödvändigtvis inte vara något toppnamn. Vi söker en hungrig och målmedveten tränare som ska kunna utveckla yngre spelare och utvecklas med klubben, säger Elias Hanna.

Gällande årets spelartrupp blandades det och gavs både när det gäller de som värvades in och de som var kvar från 2022. Det var ojämnt.

Det kan sägas att Benjamin Machini, Isak Hellgren-Villegas och Kevin Ali var nya spelare som levererade.

Däremot kom inte Erik Sachs, Alen Zahirovic, David Burubwa och Majkel Bagir upp i samma nivå som spelaren de skulle ersätta. Av olika orsaker.

Kanske saknades också den rutinerade ledarkraften Göran Ekh som var en viktig tränare bredvid Martin Axén 2022.

Hur är det med kontraktslängder, borde de inte vara längre?

– Vi har försökt skriva längre kontrakt, och har blivit bättre där än tidigare. Men ibland är det också svårt om man vill få vissa spelare, säger Elias Hanna. 

Varför är det så svårt att etablera sig i division 1? Ekonomiska förutsättningar är såklart en del men det finns även mindre föreningar som Tvååker och Torn som har lyckats. 

– Tvååker och Torn ligger nära större föreningars akademier i Skåne och Halland. Lättare att få spelare. Akademier är en svaghet i östgötsk fotboll. Finns inte mycket mer än Norrköping, svagt i övrigt. Vi behöver bygga vår egen akademi starkare, men det är en regional utmaning att få fram spelare på division 1-nivå, menar Elias Hanna.

Motala AIF:s fokus framåt är att börja en generationsväxling, att fostra egna talanger som kommer upp och utvecklas i verksamheten.

– Vi har 50 procent Motalakillar nu, men vi vill satsa ännu mer på spelare från bygden. Att vi förstärker akademin och utvecklar våra ledare ännu mer, vi är på väg där, säger Elias Hanna.

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!