Guide: Här är sex rysare du inte får missa i helgen

Höstlöven är eldröda. Fotbollsmatcherna är stekheta. Hösten är en tid fylld av kvalångest, kvalglädje och en ryslig streckstrid. Vårt helgtips är att du kurar upp i soffan och njuter av ett lokalt fotbollsdrama på sajterna. Här är alla matcher som vi sänder i helgen. Notera att rysarna är markerade.

Fotboll 7 oktober 2022 20:30
undefined
Ljungsbro och Adas har tuffa kval att se fram. Starten går i helgen.

Lördag 8 oktober
13:00: Tranås FF – BK Ljungsbro
Kvalserien till division 3 (Omgång 1)
Kommentator: Meddelas inom kort.
Kommentar inför matchen: RYSARE 1! Kvaldags! Ljungsbros andra säsong i trean slutade med en besvikelse. Istället för att ta nästa steg tvingas man kvala för sin existens. Tre hungriga lag från fyran jagar. Första fighten går i Tranås. Ett hemmalag som gjorde tre mål på sex minuter mot Stensjön i sista omgången och behöll därmed kvalplatsen. Man är starka hemma på Bredstorps IP med nio segrar på elva matcher. Ljungsbro har haft problem med skador i spelartruppen. Glädjande är att de flesta nu är tillbaka och att man därmed ser starkare ut. Man går in i kvalet med bra form, bara en förlust på fem matcher. 

14:00: IFK Eskilstuna – Smedby AIS
Division 2 södra Svealand
Kommentator: Johan Kindmark
Kommentar inför matchen: Smedby jagar titeln "bäst i Norrköping i tvåan" och en femteplats. Endast målskillnad skiljer dem och Sleipner åt när två matcher återstår. Eskilstuna har inte samma lugn inför mötet. Man behöver nog ta ytterligare någon pinne för att undvika negativt kval. Smedby har spelat hetare matcher den här säsongen, men Sais fotboll är alltid sevärd oavsett. 

undefined
Läget i Mjölby innan helgens omgång.

15:00: Mjölby AI FF – Herrestads AIF
Division 2 norra Götaland
Kommentatorer: Jim Petersson & Rickard Göthberg
Kommentar inför matchen: RYSARE 2! Ojoj! Det finns nog inget MAI-hjärta som dunkar lugnt i dessa dagar. 4-2-segern över Grebbestad senast satt som en Prinsesstårta på födelsedagen. Seger här gör att kontraktet i princip är säkrat och att man kan fira på riktigt eftersom man då har så många lag bakom sig i tabellen så att poängskörden lär räcka. Vilken härlig utmaning för Mjölby! Hemmaformen talar för MAI. Man har tre raka segrar på Vifolkavallen. 

undefined
Mjölby AI kan i princip säkra kontraktet i helgen.

16:00: IF Sylvia – Umeå FC
Ettan Norra
Kommentator: Erik Ekerlid
Kommentar inför matchen: Klassiska Sylvia firar 100 år! Men man gör det i stormiga tider där det är osäkert hur föreningens framtid kommer att se ut. Den här dagen är däremot en festdag för Norrköpingsklubben. I samband med matchen mot Umeå kommer middag, mingel och fest att arrangeras. Enligt uppgifter har tillströmningen av gäster ökat rejält efter den senaste veckans mediarapportering om en eventuell flytt till Linköping. Tabellmässigt känns det lugnare för Sylvias del. Man har tolv poäng upp till positivt kval. Klassiska Umeå FC har det dock svettigare, bara två poäng ner till negativt kval. Hos gästerna får vi se Norrköpingsbekantingen, och den nyblivne landslagsspelaren för Kirgizistan, Sherali Yuldashev. Bara en sådan sak!

undefined
Läget i den norra ettan inför helgens omgång.

16:00: Täby FK – Motala AIF
Ettan Norra
Kommentator: Antonio Fernandez
Kommentar inför matchen: RYSARE 3! MAIF visar moral och kraft! Laget har bara en förlust på de sex senaste matcherna och är på god väg att klara kontraktet. Täby borta blir tufft. Stockholmarna jagar överlevnad och ligger på kvalplatsen just nu. Formen är dessutom god, tre segrar och ett kryss på de fyra senaste matcherna. Ruggig sexpoängsmatch! Östgötakompisen Sylvia kan hjälpa genom att besegra Umeå.

undefined
Adam Barks Maif har ett bra utgångsläge inför avgörandet i den norra Ettan.

Söndag 9 oktober
13:30: Dagsbergs IF – Hjulsbro IK
Kvalserien till division 3 (Omgång 1)
Kommentator: Samuel Zurawski
Kommentar inför matchen: RYSARE 4! Kvalplatsvinnarna från den östra och västra fyran möts i ett häftigt Östgötaderby. Och för att spetsa till det ytterligare är det en säsong som ska defineras under de kommande veckorna. En plats i nästa års division tre står på spel. Ska "Dacka" studsa tillbaka? Ska Linköpingsfotbollen få ännu ett lag i trean efter att även Hemgårdarna gått upp? Höstrusk, kvalnerver och drömmar om högre höjder. Det är det här svensk fotboll handlar om. 

14:00: Adas United – Alingsås IF
Kval till division 2 (Omgång 1, Match 1)
Kommentatorer: Jim Petersson & Jan Melle
Kommentar inför matchen: RYSARE 5! Kvaldrama även här. En plats i nästa års division två står på spel. Adas är ruggigt starka hemma och bara förlorat en match på Mamre (mot seriesegrarna Nässjö). Alingsås har sladdat en del på bortaplan i år och får se upp. Hur de båda lagen mäter sig med varandra är väldigt svårt att se. Det gör ju tillställningen bara desto mer intressant. Att bara få se Igge Malkis kanonskott är värt en inloggning på sajten. 

undefined
ÅFF kämpar alltjämt i botten av tabellen.

15:00 Åtvidabergs FF – FC Trollhättan
Ettan Södra
Kommentator: Johannes Wahlberg
Kommentar inför matchen: RYSARE 6! ÅFF fortsätter att ta sina poäng. Man har bara en förlust på de fem senaste, men trots det lyckas man inte avlägsna sig från det förhatliga strecket. Konkurrensen i botten är helt enkelt knivskarp. Trollhättan kyldes ner av en jobbig derbyförlust mot Oddevold senaste. Och kanske dog deras kvaldrömmar där och då. ÅFF har fem "cupfinaler" till matcher kvar för att bärga kontraktet. I senaste mötet lagen emellan föll man i Trollhättan med 1-3. Bättring krävs här. 

undefined
Benjamin Tannus ÅFF fortsätter att kämpa i botten av tabellen.

16:30: Växjö IBK – Linköping IBK
Svenska Superligan
Kommentator: Magnus Anderberg
Kommentar inför matchen: Fyra matcher - fyra segrar och en förstaplacering i tabellen. Växjö har raket-startat årets SSL. Det blir verkligen något att bita i för Linköping. Här kan man få ett intressant kvitto på huruvida man kan konkurrera med den absoluta toppen den här säsongen. Det blir intressant att se om Linköping kan följa upp den relativt fina starten (åtta poäng på fyra matcher).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa