Tyra Berggården tror på Borendamerna

IFK Norrköpings målvakt Tyra Berggården kommer att spela i Borens IK under säsongen 2023. Det blev klart för några veckor sedan. Men än så länge dröjer debuten i Motalalaget.

Tyra Berggården kommer att stå i Borenmålet under 2023. Hon lånas ut från IFK Norrköping till Borens IK. "Jag tror att det kan bli bra, jag behöver speltid också".

Tyra Berggården kommer att stå i Borenmålet under 2023. Hon lånas ut från IFK Norrköping till Borens IK. "Jag tror att det kan bli bra, jag behöver speltid också".

Foto: IFK Norrköping

Fotboll2023-04-19 15:45

Efter en dialog mellan IFK Norrköping och Borens IK blev det klart att hon ska spela i Boren under säsongen. Men hur många matcher det kommer bli i de rödblå återstår att se. IFK Norrköpings rutinerade målvakt Erin Nayler kommer missa flera matcher på grund av en inflammation i höft- och ljumsktrakten. 

– Tanken var inte att jag skulle sitta bänk i Norrköping utan bara spela med Boren. Men nu när hon är skadad kommer det bli som så att krockar IFK Norrköping och Boren ska jag vara med IFK, säger hon. 

Boren hade en tuff start i helgen när division två drog igång. Det förlust med 0-5 borta mot Eksjö. Men Tyra, även om hon inte stod i matchen, är inte jätteorolig utan hon har ändå en tro på laget. 

– Det är en tuff tvåa i år men jag tror att det kan bli bra. Vi har ett ungt lag som är bra med bollen. 

Linköpingstjejen är 19 år gammal och värvades till IFK Norrköping vintern 2021, efter att hon mött dem med sin moderklubb BK Tinnis. 

– Vi spelade mot Norrköping i svenska cupen och då gjorde jag en bra match och de fick väl upp ögonen för mig då, säger hon. 

Tiden i Norrköping har varit bra ända fram till sensommaren och hösten 2022. Hon berättar att hon utvecklades och kom in i det högre tempot som det innebär att träna med allsvenska lag. Men i början av september förra året drabbades hon först av en öroninflammation, därefter körtelfeber och efter det fick hon e njurinflammation. 

Totalt blev hon borta från fotbollen från september till december. 

– Jag hade kommit in i tempot i Norrköping så det är klart att när man tar bort hela höstsäsongen att det påverkade massor. 

Idag är hon helt frisk och tränar för fullt. Men sviterna efter sjukdomarna finns fortfarande kvar.

– Nu gäller det att komma tillbaka till tempot och de snabba fötterna. Jag har kunnat träna sedan vinteruppehållet.

Att det skulle bli fotbollsmålvakt för den unga talangen var inte helt självklart. Det var först i högstadiet som hon hoppade in i målet och där har hon blivit kvar. 

– Det är bara några år sedan som jag blev målvakt fullt ut och det var väl mest för att vi inte hade så mycket målvakter när jag var yngre. Sedan gjorde jag en bra match och så blev jag kvar. 

Hur är du som målvakt?

– Jag är bra på fötterna och är reflexsnabb. Sedan gillar jag att styra och prata med backarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!