Augustsson om alla år i ÖFF: "Finns en bok skriven"

Kjell Augustsson, 70 år, har avgått ur ÖFF:s styrelse efter 44 år i länets fotbolls tjänst. Men engagemanget är inte över. En bok finns skriven, men outgiven.

Det är nu, 2024. Kjell Augustsson har slutat i Östergötlands fotbollförbunds styrelse efter 44 år. I stället är han nu hedersledamot och med i valberedningen. En bok finns skriven, och ännu outgiven, berättar han.

Det är nu, 2024. Kjell Augustsson har slutat i Östergötlands fotbollförbunds styrelse efter 44 år. I stället är han nu hedersledamot och med i valberedningen. En bok finns skriven, och ännu outgiven, berättar han.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2024-03-06 19:00

– Jag har skrivit en bok om föreningsliv, den handlar om föreningskunskap. Men jag vet inte om den ska ges ut, säger Kjell som för tio år sedan gav ut sin "Alfred Janssons hemliga liv", en påhittad historia inom ramen för klubben i hans hjärta, Borens IK.

Alfred Jansson hade en kärlek till idrotten och det kan man verkligen säga att Kjell Augustsson också har haft, och fortfarande har.

1974 blev han Borens IK:s ordförande, som 21-åring. En roll han hade i 40 år och som senaste decenniet övergått i att vara hedersordförande.

undefined
Det var då, 1999. Kjell Augustsson var under många år länsidrottschef i Östergötland och har sysslat med långt mer än bara fotboll.

Samma övergång gör Motalasonen nu i Östergötlands fotbollförbund, ÖFF. 1980 valdes han in i ÖFF-styrelsen och satt kvar i 44 år tills att han nu i veckan avtackades på årsmötet. Nu blir det att vara hedersledamot och valberedning i fortsättningen.

– Jag känner mig fortsatt klar i huvet och vill gärna ta beslutet själv att sluta. Annars gör väl nån annan det åt en förr eller senare. Allt har sin tid, säger Kjell och ler.

I en tillbakablick nämner Kjell satsningen på projektet "Fotboll 88" på 1980-talet, en konferens i Norrköping med tränaren Tord Grip och IFK Göteborgs bas Anders Bernmar som gäster.

undefined
Kjell Augustsson förr och nu i Borens IK:s och Östergötlands fotbollförbunds tjänst. Små och stora frågor har tilldragit Motalakillens intresse.

1992 var det spännande att vara med och arrangera EM-slutspelet som gick i Norrköping och 2017 var Kjell jubileumsgeneral för östgötsk fotboll som fyllde 100 år.

– Jag har haft 42 olika styrelsekamrater och jag har besökt 24 länder som ÖFF-representant, säger han stolt.

En reflektion är att människor är med på en post kortare tid i dag jämfört med förr. Både i förbund och föreningar.

– Det kanske finns positiva saker med båda, men det sociala var starkare förr när man lärde känna varandra på ett annat sätt. Nu blir det inte samma relationer, säger Kjell.

Andra skillnader i fotbollen förr och nu?

– Ja, tappet av reservlag. I dag är det få klubbar som har reservlag, förr hade alla det och det fanns en större lojalitet. Man ville inte byta klubb för att man inte spelade i A-laget. I dag kan en 20-åring ha spelat för fyra klubbar.

undefined
Det var då, 2009. Thomas Samuelsson, Peter Petré och Kjell Augustsson ser till att Östgöta innefotboll cup blir en bra tillställning. Ett evenemang i föreningsanda.

En baksida med styrelsearbete är att fatta tuffa beslut. Om 70 procent är för ett beslut och 30 procent är emot och det sker i demokratisk anda är det ändå lätt att det blir reaktioner från de som inte får som de vill. Då kan det bli jobbigt.

Kjell Augustsson är gärna fortsatt en mentor för föreningsarbete och varje år leder han 20-25 årsmöten i olika föreningar. Han säger att han vill jobba med opinionsbildning, att få ut idrottens och fotbollens positiva värden.

Vad är grunden i en förening?

– Det är engagemang och att man försöker tycka likadant, att man försöker dra åt samma håll.

Varför har du genom åren lagt så mycket tid på idrott och föreningsliv?

– För gemenskapen och det sociala livet. Mina bästa vänner finns här, säger 70-åringen när vi träffas på Borens IP.

undefined
Kjell Augustsson ser gemenskapen och det sociala livet som det viktigaste som idrotten gett honom.

Kjell Augustsson är inblandad i det mesta i Borens IK, men framför allt herrlaget där han är lite ansvarig för verksamheten.

– Man får försöka göra saker tillsammans. I fjol hade vi en träff med alla herrlagets ledare med respektive. Nu ska vi snart på Hjalmars revy med ett gäng från klubben, säger Kjell Augustsson.

Kollegan Thomas Kölnäs, ÖFF-parhästen som nu är utlånad till jobb hos Svenska fotbollförbundet, hade ett litet föredrag om Kjell i samband med avtackningen på ÖFF:s årsmöte.

Det blev ett hyllningstal i stort och smått, för det är också så som Kjell Augustsson har jobbat, med allt från de stora mästerskapen och kända personerna till gräsrötterna och de små vardagsfrågorna.

undefined
Kollegan Thomas Kölnäs höll hyllningstal till Kjell Augustsson under avtackningen hos ÖFF.

Kölnäs skriver om en anekdot kring Kjell: "1999 spelades junior-EM i Östergötland, Kjell var med både i en central projektgrupp och i den lokala arbetsgruppen som genomförde ett antal matcher i Motala. Som en sann musikvän var han också med och tog fram turneringens signaturmelodi, som då blev ”Turistens klagan” av och med Cornelis Vreeswijk. Det kom att bli en riktig succé. Enligt hörsägen så hade alla skivhandlare i Östergötland under den sommaren fått skivan slutsåld."

Kjell Augustsson har sagt saker där resultaten kanske inte alltid varit viktigast: "Det bästa med att vi gått upp i trean är att vi inte riskerar att åka ned i femman."

undefined
Kjell Augustsson är hedersordförande i Borens IK efter att tidigare varit ordförande i fyra decennier.

Plus visdomsord som kännetecknat Borens IK:

– För mig är det viktigare med en bra förening än att vinna en massa serier.

Han var också politiker några år, där det sades om honom: "Kjell kunde hylla ett förslag som kom från ett annat parti om han ansåg att det var bra för Motala. Tyvärr en ganska ovanlig företeelse."

Karta: Borens IK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!