Corren har ringt runt till länets samtliga domarklubbar.
Och det är en minst sagt dyster bild vi får fram. På flera håll.
– Nu är måttet rågat, säger Bernt Gustavsson, ordförande och matchtillsättare i Motala FDK.
Han berättar att han själv under den första dryga månaden av säsongen, från 16 april till 22 maj, har 22 uppdrag.
– Under en period har jag matcher att döma sju dagar i sträck. Vi orkar inte hålla på så mycket längre.
Många matcher
Han berättar att fyra domare i Motala FDK i fjol låg över 80 uppdrag på en säsong. Någon var närmare 100.
– Jämför det med en spelare som lirar kanske 30 matcher, med serie-, cup- och träningsmatcher på en sommar.
– Det här är inte hållbart längre.
Under förra våren låg han själv bakom en utbildning för ungdomsdomare. Det kom 19 ungdomar som sedan dömde en hel del under fjolåret.
I dag är bara tre av dem kvar.
– Två har gått upp som distriktsdomare, en är kvar på ungdomssidan.
De andra då?
– De tyckte kanske inte att det var så kul som de trodde. Jag vet inte riktigt. Ett stort problem som följer med domarbristen, är att ingen har möjlighet att följa upp de nya. Man har fullt upp med sitt eget.
"I
n
te
förstått allvaret"
Bernt Gustavsson säger att han hela tiden måste pussla, få lag att ändra matchdagar för att helt enkelt lösa situationen.
– Vissa av våra matcher i division 5 har vi fått klara utan assisterande domare. Det är inte bra, men bättre än att matchen blir inställd och vi bara skjuter problemet framför oss.
Han efterlyser krafttag från både fotbollsföreningarna och förbundet.
– Vi domare är till för att föreningarna ska kunna spela sina matcher. Ansvaret för rekrytering och uppföljning borde till en större del ligga på andra, främst på klubbarna. Jag tror inte de förstått allvaret och möjligen är det lite vårt eget fel, eftersom vi löser situationen vecka efter vecka. Kanske vore det bättre att vi ställde in matcher, så att fler inser att här inte är hållbart längre.
Jon Lindholm är ordförande i Linköpings Domarklubb. Han vittnar om att läget är ansträngt även där.
– Absolut. Störst bekymmer har vi i de lägre serierna, i reservlagsserier och med tillsättning av assisterande domare i division 5. Men det största problemet är egentligen att få nya domare att stanna kvar.
Varför då?
– Det är väl som det pratats om mycket i media de senaste veckorna, att klimatet där nya domare ger sig ut är väldigt tufft. Man är väldigt ensam som domare, det finns ingen stöttning när du väl blåser igång matchen.
Hjäl
p
er
varandra
Jon Lindholm säger att han framfört idéer om att tillsätta två domare i de fall de är nybörjare. För att hjälpas åt på planen och för att stötta varandra.
– Jag vet att det har provats på andra ställen, med bra resultat. Men tyvärr är väl fotbollen för konservativ när det gäller att testa nya saker i större skala.
I Finspång är Dragan Zivkovic både ordförande och matchtillsättare.
– Vi har fem distriktsdomare som ska sköta alla matcher här uppe, det säger sig självt att det inte går. Men vi klarar det tack vare god hjälp från Norrköping. Ändå kommer våra domare få döma varannan dag när det är som mest matcher, om de orkar och vill.
Daniel Gustavsson är ordförande i Mjölby FDK. Han tycker att läget ljusnat något de senaste åren.
– Det ser bättre ut än det gjorde för fyra-fem år sedan. En del i det är att vi jobbat hårt med att få in nya domare, men också att det faktiskt blir färre lag som spelar fotboll. Många av lagen i våra reservlagsserier har ju försvunnit. Dessutom har vi bra samarbete med övriga domarklubbar i länet.