De ska hjälpa Borens nya domare

Borens IK utbildar inte bara spelare och ledare i fotboll. Motalaklubben satsar på att utveckla domare också, framför allt tjejer.

Domarfaddrar är redo för en ny fotbollssäsong. Borens IK utvecklar domare och här ses ledaren Konstantin Tsilofitis ihop med domarna Shannen Irakoze, Farijana Ramadani, Ayni Omar, Nor Elzammar och Adela Nezirevic.

Domarfaddrar är redo för en ny fotbollssäsong. Borens IK utvecklar domare och här ses ledaren Konstantin Tsilofitis ihop med domarna Shannen Irakoze, Farijana Ramadani, Ayni Omar, Nor Elzammar och Adela Nezirevic.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2020-12-21 10:00

I ett nytt projekt inför 2021 och totalt tre år vill Boren skapa en stödverksamhet till både de unga domare som finns och för de nya som vill börja döma. Framför allt är tjejer i fokus och dessutom är det hela ett integrationsprojekt med fokus på områden som Väster, Ekön och Charlottenborg.

– Framför allt vill vi förändra arbetsmiljön för domare. Det är många som stöttar spelare på planen i allt de gör, men det är sällan någon som stöttar domaren, säger Borenledaren Konstantin Tsilofitis.

Totalt finns 16 domare i Borens regi just nu och sju av dem är tjejer. Fem av dem är Nor Elzammar, Adela Nezirevic, Ayni Omar, Shannen Irakoze och Farijana Ramadani. Alla 14-15 år.

Alla fem är spelare, men också domare och nu domarfaddrar. De ska alla hjälpa nya domare att komma in i en miljö som ibland kan vara lite tuff. Borens IK har nolltolerans mot skäll på domaren och vill jobba hårt på bättre uppträdanden kring fotboll från alla inblandade.

– Det är lätt att bli osäker om man gör fel. Men man ska inte få känslan att man inte vill döma, säger Farijana Ramadani.

– Ingen är perfekt, säger Adela Nezirevic.

Domare är att vara ledare, matchledare, och rollen kan vara en personlig utveckling för ungdomarna. Det är också ett bra extraknäck och jobb är inte lätta att hitta för tonåringar.

– Man tjänar pengar och det är roligt att kolla på hur andra spelar, svarar Shannen Irakoze på frågan vad det ger att döma.

Borens IK har inte haft så många tjejdomare, inte sedan Felicia Rohlén dömde förr.

– Man träffar nya människor och det gäller att lyfta upp det positiva också, man får respekt. Det gäller att inte ta det personligt om man får kritik, säger Farijana Ramadani.

Får tjejer mer kritik än killar?

– Ja, det tror jag. Det här är ett bra projekt, att stötta domare. Boren gör skillnad, det behövs fler tjejdomare, säger Adela Nezirevic.

Vad är svårast som domare?

– Att alltid göra rätt, säger Adela och ler ihop med sina kompisar och kollegor.

Hur ser Borens IK på domarens roll?

– Varje match som spelas på Borens IP ska ses som ett utbildningstillfälle. Oavsett domarens ålder och erfarenhet ska ledare se dömandet från ett utvecklande perspektiv. Vi ska stötta och ge domaren feedback innan, under och efter matcherna. Där ska matchprotokoll gås igenom i en av halvlekarna och kort efter slutsignalen. Då ska man titta på utvecklingsområden, säger Konstantin Tsilofitis.

Karta: Borens IK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!