Barnen kan fortsätta lira boll i Godegård

Cecilia Johansson leder knattefotbollen i Godegård. "Om jag inte hade ställt upp skulle det nog inte blivit någon träning".

Full koncentration när barnen ska få bollen genom slalombanan. Knattefotbollen lever i Godegård. 15 barn är med i år i de yngsta åldrarna.

Full koncentration när barnen ska få bollen genom slalombanan. Knattefotbollen lever i Godegård. 15 barn är med i år i de yngsta åldrarna.

Foto: Kristina Levinsson

Fotboll2022-09-13 09:00

Knattefotbollen i Godegård saknade ledare och det skulle förmodligen inte bli någon fotboll för de yngre barnen på orten. Men Cecilia Johansson, 32 år, ställde upp. Nu leder hon knattefotbollen i Degerön-Godegårds Idrottsförening, DGIF. Det med en grupp på runt 15 barn i åldrarna 3-6 år. 

undefined
Luna Jussi, 3 år tycker att det är kul att göra en stor glass av en kona och en fotboll.
undefined
Cecilia Johansson leder Knattefotbollen i Godegård.

– Jag tänkte att det var min tur att dra ett strå till stacken. Om jag inte hade ställt upp skulle det nog inte blivit någon träning, säger Cecilia. 

Hon och sambon har tre barn som gillar att spela boll. Framförallt deras två yngsta barn skulle bli ledsna om knattefotbollen blev inställd. Det bor dessutom många barnfamiljer i och runt Godegård där föräldrarna pendlar till sina arbeten varje dag. Det är inte lockande att behöva göra en resa till samma dag för träning på annan ort. Därför blev valet inte svårt för Cecilia, det skulle innebära många fördelar om hon blev ledare.

undefined
Cecilia viker träningskläder som ska delas ut till barnen i Knattefotbollen. Barn som är medlemmar i Degerön-Godegårds idrottsförening får ett kit bestående av t-shirt, vattenflaska och en tvådelad träningsdress.

 – Det är viktigt att vi värnar om landsbygden och våra barn och ungdomar här. Då är fotbollsträning bra, det bygger gemenskap och man kan fånga upp fotbollsintresset i tidig ålder.

– Om vi inte hade knattefotbollen skulle det bli svårt att få barnen att börja träna när de blir några år äldre.

När träningen börjar samlas barnen runt Cecilia som berättar om dagens träning. Hennes sambo som är med och hjälper till har tagit fram en hink med fotbollsstrumpor. De ska ha uppvärmning med en lek där man ska jaga varandra och fånga strumpan som är nerdoppad bak i byxan som en svans. Därefter blir det slalombana och innan matchen ska de träna passningar med varandra.

– Jag tycker om att spela fotboll. Roligast är att göra mål och jag är duktig på det, säger Evald Karlsson, 5 år.

undefined
Cecilia börjar alltid med att samla barnen och prata om vad de ska göra på dagens träning.
undefined
Uppvärmning med att leka "fånga strumpan". Molly Ripnäs har just hämtat sin strumpa hos Cecilia.
undefined
Här är matchen i full gång.
undefined
Strumpor och bollar inför dagens Knattefotboll.

– Vi räknar inte mål och poäng, utan spelar för att det är kul. Men när vi kommer till åldern 7-10 år blir det seriespel. Vi har ett femmannalag igång i DGIF. Då kör de matcher och där räknas varje mål och poäng. 

Medan barnen tränar stannar många föräldrar kvar och hjälper till om så behövs. Det kan vara allt från att bära bollar och koner till att fixa med korvförsäljningen efter träningen. 

– Det är ju jättebra, men vi skulle behöva fler vuxna som vill vara ledare. Blir jag sjuk är det ju trist för barnen om det ställs in.

När träningen är slut för dagen öppnar korvluckan i klubbhuset.

– Korvförsäljningen är uppskattad av alla. Både av hungriga barn och av föräldrar som inte behöver jäkta hem och laga kvällsmat.

undefined
Korvkiosken har öppnat och hungriga barn köar för att få sig en korv med bröd.
undefined
Evald Karlsson, 5 år mumsar på korv med bröd efter träningen. Lillasyster Edith, 2 år har dock inte tränat fotboll men äter gärna en korv med storebror.
Karta: Godegård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!