Konstgräsprojektet vid Borens IP skulle ha dragit i gång redan i september förra året. En förlängd bygglovsprocess och flera överklaganden av projektet har dock gjort att det har dragit ut på tiden. Nu räknar kommunen med ett års förskjutning, det vill säga att arbetet i stället drar i gång i augusti-september i år.
I väntan på byggstart har kommunen genomfört en upphandling, där fyra anbud inkommit. Trots att en tilldelning av projektet redan har skett avbryts nu upphandlingen, till dess att länsstyrelsen har fattat beslut om byggloven som överklagats.
Marcin Tabisz, projektledare på Motala kommun, lyfter att det finns risker med att inte lägga upphandlingen på is, positiva som negativa, för både kommunen och företaget.
– Det tar tid för länsstyrelsen att ta beslut och då drar det ut på tiden. Vi vet inte hur den ekonomiska situationen ser ut när vi väl kan komma igång, säger han och framhåller att bygglovsprocessen fortfarande är pågående.
En entreprenör har sedan tidigare tilldelats det här projektet. Varför gjordes en upphandling innan byggloven var klara?
– Vi var säkra på att byggloven skulle gå igenom och att det inte skulle vara några problem efter allt det förarbete som vi hade gjort kopplat till byggloven och kommunikationen till grannar.
Har kommunen några skyldigheter gentemot entreprenören som sedan tidigare har vunnit upphandlingen?
– I våra upphandlingar som vi gör, och som alla kommunala och privata bolag gör, har vi det som kallas för "administrativ föreskrift". Där står det att man som entreprenör inte är berättigad ekonomisk ersättning om någonting skulle inträffa. Hade vi skrivit kontrakt med dem tror jag att andra regler infaller, men eftersom det nu enbart var en tilldelning har vi inte gått över den gränsen.
Marcin Tabisz tillägger:
– Men jag förstår att det är frustrerande för ett företag att lägga tid på och räkna på ett projekt för att sedan få veta att det inte blir någonting.
Hur ser du på att projektet riskerar att bli dyrare än planerat när en ny upphandling måste göras?
– Det är jättesvårt i dagsläget att svara på, men jag tror att risken för att det skulle bli dyrare är väldigt liten.
Marcin Tabisz menar att vissa priser i samhället har stagnerat eller till och med börjat att gå ner.
– Jag vet inte exakt hur prisbilden ser ut på just de saker som vi behöver, men vi vet ju heller inte vilken typ av upphandling som vi kommer att göra nästa gång. Vi kanske ser över vissa materialval och tar någonting som är lite enklare och billigare.
För att hålla nere kostnaderna skulle kommunen till exempel kunna tänka om kring muren och i stället sätta upp reglar. Schaktmassorna, som planerats att köras bort, skulle kunna lämnas på plats. Det planerade staketet skulle dessutom kunna sänkas i höjd. De exemplen ger Marcin Tabisz.
– Det är sådant som man får sitta och grotta ner sig i när det väl börjar igen. Vi kommer att hålla oss till det bygglov som redan finns, men saker som ligger utanför bygglovet kan vi säkert hitta alternativ till som fortfarande gör att vi får en bra fotbollsplan.
Hur känns det för dig som projektledare när ett projekt drar ut på tiden på det här sättet?
– I den branschen som vi jobbar i är det så det funkar. Men man vill alltid komma igång, inte för sin egen skull utan för kommuninvånarna, när man vet att den här planen är eftertraktad av väldigt många.