Allting började med en artikel i DN som handlade om att antalet svenska fotbollsmatcher som misstänks ha varit utsatta för matchfixning fortsätter att öka. Under fjolåret noterade Svenska fotbollförbundet 44 matcher i Sverige som misstänks för att ha varit manipulerade. Tidningen lyfter fram att siffran var den högsta sedan matchfixning började erkännas som ett problem av svensk idrott – och den kan att överträffas i år. Bland de 44 matcherna som fört misstankar till sig är det två som nämns. Gemensamt är att AFK Linköping är med i båda matcherna.
Något som AFK-tränaren Khalid Neshati reagerar starkt på.
– Där pratar man om 44 matcher men man nämner inte några andra matcher, utan bara AFK:s. Det tycker jag är lite konstigt, säger han och fortsätter:
– På något sätt känns det som att det finns ett agg mot oss. Vi används som syndabockar i matchfixningsgrejen. Det är lätt att nämna AFK eller Linköping City men resterande kan man strunta i. Det tycker jag är dåligt.
Angående matcherna som SvFF har flaggat sa SvFF:s tävlingschef Tobias Tibell så här till Sporten:
– Vi har ögonen på flera matcher i den serien, däribland AFK:s bägge matcher men vi har inte satt igång någon explicit utredning.
Han sa också:
– När vi får information, exempelvis som i det här fallet, med att det är stora avvikelser på den asiatiska spelarmarknaden, har vi som rutin att flagga matcherna. Sedan för vi en kontinuerlig dialog med både polis och organisationer inom spelvärlden för att motverka detta. Vår primära roll är att bistå med information.
En match som Sporten lyfte fram i en tidigare text var den som AFK spelade mot Motala AIF den 17 juni. Även där stack oddsen iväg med mycket spel på att det skulle bli över tre mål – men matchen slutade 1–0 och de stora förlorarna blev de som satsade pengar.
– Det är oddsförändringarna som är grunden till hela den här diskussionen med matchfixning. Varför pratar man då inte om en sådan match där det är lika mycket oddsförändringar, men som inte går in? Går oddsen in går man ut med det och svartmålar med misstankar om matchfixning men går de inte in så nämner man den inte. Det är inte rättvist. Handlar det i grunden om oddsförändringar måste man ta med den aspekten också. I det här fallet stärker det teorin om att det inte alls behöver vara matchfixning utan det är andra förutsättningar som trupp, vilka skador som är med, statistik och tidigare matcher, säger AFK-tränaren och fortsätter:
– I en match är man också två parter och oftast pratar man bara om att det ena laget kan påverka. Pratar vi om X antal mål kan bägge lagen vara involverade. Det behöver inte bara vara det förlorande laget som är skyldigt.