Alsarve som förutom att vara docent i idrottsvetenskap också är doktor i historia. Dessa båda delar har han förenat i sin roll som forskare på Örebro universitet.
Just nu ägnar han sig åt projektet ”Ishockey i förändring: Maskulinitetsideal och våldsnormer i svensk hockey ca 1965 till idag” och det var i det han tog avstamp under föreläsningen om machokulturer i idrotten.
– Det är intressant att se hur kulturer är så djupt rotade och uthålliga. Och att de samtidigt som de är problematiska också är produktiva. Så det är en ständig balansgång mellan det produktiva och det negativa, säger Alsarve.
Till det positiva lyfte han fram utvecklingen som individen kan få av att utmanas på något sätt. Det kan vara att utsätta sig för riktigt hård träning eller satsa allt i närkamper under matcher.
Det negativa kommer när deltagarna inte klarar att leva upp till förväntningarna av olika skäl. Eller när kulturen ger en nedlåtande syn på de som är svagare.
Alsarve pratade också om den homofobi och den misogyni, kvinnoförakt, som idrottens machokultur är förknippad med.
– Ni spelar som kärringar. Har ni någon gång haft en tränare som sagt det? frågade han åhörarna.
Vad kan idrotten då göra? Några helt givna svar gav Alsarve inte. Men en rad uppmaningar fick åhörarna med sig.
– Öka medvetenheten om att idrotten innebär risker. Tänk på att inte bidra till att upprätthålla normer kopplat till machokulturen.