Semesterracet ställs in: "Klubben mår inte bra av det"

Semesterracet i Vimmerby ställs in i år. Besked om tävlingen veckan efter, Folkracefestivalen i Motala, ska komma på tisdag, den 2 juni. Mycket talar för att SMK Motala gör likadant som Vimmerby.
Semesterracet i Vimmerby ställs in i år. Besked om tävlingen veckan efter, Folkracefestivalen i Motala, ska komma på tisdag, den 2 juni. Mycket talar för att SMK Motala gör likadant som Vimmerby.

Årets upplaga av Semesterracet i Vimmerby kommer inte att bli av. Tävlingen veckan efter, Folkracefestivalen i Motala, kan drabbas av samma öde.

Folkrace 25 maj 2020 19:45

SMK Motala har tidigare sagt att klubben vill göra likadant som sin brodertävling i Småland. Många långväga gäster åker på sin sommarresa till både Vimmerby och Motala.

Men ännu kommer inte ett besked om den 39:e Folkracefestivalen, som körs på Dunteberget vecka 29, kommer att köras.

Både ordföranden Boije Ovebrink och SMK Motalas tävlingsledare Fia Häggberg står fast vid att beslutet ska tas på tisdag den 2 juni.

– Vi följer folket, men har ännu inte besked att ge, säger Häggberg.

SMK Motala har redan ställt in Lilla festivalen 6-7 juni och har sagt att det kan bli en miljonförlust om den stora festivalen inte kan köras på grund av coronakrisen.

– Men vi klarar oss, hur det än blir, säger Fia Häggberg.

Den populära folkracetävlingen i Vimmerby, Semesterracet, ställs alltså in med anledning av coronapandemin. 

– Det är egentligen den här tävlingen vi lever på, säger Johan Karlsson i Vimmerby MS.

Semesterracet brukar årligen locka människor från hela Sverige till Vimmerby för en stor folkracefest. Men i år kommer det inte bli någon sådan. 

– Vi hade inget val. Det är verkligen jättetråkigt, säger Johan Karlsson. 

Att arrangera tävlingen på något annat sätt, till exempel i en mindre omfattning, var inget alternativ.

– Det blir inte samma grej då. Det funkar heller inte att ha det publikfritt för vem som helst måste kunna komma dit och lägga anbud, förklarar Karlsson.

Beskedet kommer dock inte som någon chock. Coronapandemin har fått stora konsekvenser för alla typer av arrangemang i Sverige.

– Vi har pratat om det här ända sedan i april, när covid-19 tog fart, och vi har trott det värsta hela tiden. Vi har ändå planerat för fullt men tog ändå beslutet att ställa in. Det är en jättekonstig känsla för Semesterracet har aldrig tidigare ställts in, suckar Karlsson och fortsätter:

– Allt var färdigt. Alla funktionärsposter var tillsatta och inbjudan var helt klar. Men eftersom deadline för det vi skulle behöva hyra in var första juni så kunde vi inte hålla på det längre. Vissa andra tävlingar kan lämna besked mycket senare, så som den på Gotland. 

Det här är också en tuff smäll för Vimmerby MS som klubb.

– En jättestor förlust. Som tur är så har vi sparat undan lite pengar sedan åren innan men vi har ändå stora utgifter på gång. Klubben mår inte bra av det här och det är många som brinner för den här tävlingen. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa