Fia Häggberg och Fredrik Karlsson har precis andats ut efter det långa mötet som hålls med tävlingsledningen och funktionärerna efter Folkracefestivalen. Det är med viss tomhet som de ser tillbaka på en lyckad vecka på Dunteberget.
– En bra festival. Mycket publik, många tävlande, bra racing och bra folkraceväder, säger Häggberg.
Fredrik Karlsson:
– Det har flutit på väldigt bra under tävlingsdagarna och det tror jag publiken uppskattar också. Det har varit mycket folk här hela veckan, mycket på grund av vädret när många skippar stranden och kommer hit, säger han.
Inför festivalveckan var det strax över 400 tävlande anmälda. En siffra som SMK Motala är nöjda med i efterhand.
– Det blir alltid några avanmälningar men vi hade ett maxantal på 450 så vi känner oss jättenöjda med den siffran som vi landade på, säger Karlsson.
Responsen från förare och publik har också varit genomgående positiv. Exempelvis hyllade totaltvåan Sten Åke Andersson Folkracefestivalen som det bästa evenemanget som finns i racing-Sverige.
Varför tror ni att folk rankar er så högt?
– Vi har en väldigt familjär stämning här. Vi upplever att förarna känner sig välkomna och det är aldrig några problem att prata med tävlingsledning till exempel, det är öppet. Genom åren har vi fått mycket konstruktiv kritik som vi tagit till oss och förbättrat, säger Fredrik Karlsson.
Fia Häggberg:
– Trots att man har lång erfarenhet så behöver man inte leka hövding för det. Jag är till exempel tävlingsledare men det betyder inte att jag inte är människa. Sådana bitar tror jag också är viktiga för folk, att vi är tillgängliga.
Den slutgiltiga publiksiffran över hela veckan är inte helt fastslagen men drygt 15 000 åskådare kan klubben räkna in över de fem dagarna som tävlingen genomfördes. En ökning med 3000 från ifjol.
– Det kommer man ta med sig mest av allt, säger både Häggberg och Karlsson.
Vad känner ni att ni behöver jobba vidare med?
– När tävlingen börjar så är alla inom organisationen helt slut. Vi skulle behöva vara fler som har ansvarsområden och vi är för få som lägger fritid på det här. Man behöver inte vaggas till sömns under de här dagarna, säger Häggberg och skrattar.
– Vissa av oss har heltidsjobb utöver det här. Vi behöver folk som är redo att axla ansvaret också, det tror jag hela föreningslivet har problem med, att hitta de som orkar jobba ideellt, säger Fredrik Karlsson.