Dörren till källarlokalen står öppen och väl inne möts man av olika tavlor, teckningar och reliefmålningar på väggarna. Längst in i lokalen står en stor arbetsbänk, fylld med färger, penslar och verktyg. Där står även konstnären själv, Hans Ström, 79, och ger ett varmt välkomnande.
Hans Ström är en riktig allkonstnär, som varit verksam som konstnär hela sitt liv.
– Jag föddes med pennan i hand. Sport, det var aldrig min grej, men rita kunde jag, säger han och ler.
Förutom reliefmålningar och abstrakta konstverk så är Hans Ström även känd för att ha tecknat en hel del tavlor. I över 40 års tid har han nämligen tecknat tavlor åt Folkracefestivalen i Motala. Från tidigt 80-tal, fram till idag.
Allt började med den välkända loggan. Året var 1981 och folkracen kom till Motala.
– Loggan bad de mig göra inför festivalen första året, säger han och fortsätter:
– Sen brukade jag skissa egna ritningar på tävlingarna och sälja på marknader. Så en dag frågade SMK Motala om jag kunde tänka mig att sälja dessa bilder uppe på Dunteberget. Så det gjorde vi, jag och min fru. Men det dammade så dant och bilderna blev skitiga, säger han och skrattar.
Klubben gillade teckningarna och tänkte att det vore kul att ha en tavla som ett minne efter festivalen. Där någonstans väcktes idén om att kanske skulle man ha en ny tavla inför varje festival, som klubben kunde dela ut till alla som deltagit.
En tavla blev till två och plötsligt hade han tecknat tavlor inför festivalen i över 40 år.
– Det kunde man inte tro, säger han.
Ett år sticker dock ut i historien, då klubbens dåvarande styrelse beslutade att inte fortsätta med tavlorna på grund av besparingar. Det togs inte emot väl av de som deltog i festivalen.
Ann-Sofie Häggberg, 58, som är kanslist i SMK Motala Bil, berättar:
– Folk blev som tokiga. "Var är tavlorna?!", ropade de. De betyder mycket för många. Det är inget folkrace utan hans tavlor.
Att i och med festivalen få en tavla tecknad av Hans Ström har blivit en väldigt viktig del av hela upplevelsen.
– Fia Häggberg ringde och sa att de haft ett elände när de inte hade några tavlor att dela ut. Det var värt mycket att få en efter varje festival. Det har blivit en samlar grej. De här tavlorna hänger i många garage runt omkring i landet, säger han.
Hur går då processen till när en ny tavla ska tecknas?
– Jag brukar åka dit en av dagarna under festivalen och ta bilder, framför allt i depån, där är det roligast. Där brukar det hända saker, säger han.
Från bilderna som han tar, börjar han sedan skissa fram en scen. Han visar upp några av de olika scener som kan utspela sig i teckningarna och skrattar gott åt den ena tokigheten efter den andra. Det är allt från bilar som tappat alla däck, till en gubbe som står och mekar med bilen, mitt på startlinjen.
– Så här får man inte göra helt enkelt, säger han och skrattar gott.
I SMK Motalas klubbhus finns många av tavlorna samlade på väggarna, där man länge kan stå och titta på de tokiga scener som utspelar sig.
Under vecka 29 är det dags igen för Folkracefestivalen. Och Hans Ström är redan klar med 2024 års tavla.
– Ja, den måste jag börja med långt innan för att hinna beställa kopior till alla som ska få en tavla.