Extremkyla då –  vårvärme nu

I fjol var den bitande kylan den främsta utmaningen i Vasaloppsspåren. I år väntas det istället bli rena vårmärmen under loppen.

22 februari 2019 09:00

2018 års upplaga av Vasaloppets vintervecka var den kallaste på många år. I temperaturer nedåt minus 30 grader kämpade sig deltagarna fram i spåren.

De runt 63 000 åkarna som kommer till start i något av årens lopp har helt andra förhållanden att se fram emot. För nu visar vädreprognoserna att det den kommande veckan kan bli runt sju grader varmt i Vasaloppsspåren.

– Ja, behövde du långkalsonger i fjol så kan du nästan åka i badbyxor nu. Förra året var det extremt vissa av dagarna och så sju plus nu. Kan du välja så är det som att välje mellan pest och kolera. Men det blir som det blir, det är inget vi kan påverka, säger Vasaloppets VD Eva-Lena Frick.

Hon fortsätter:

– Som väl är så ska det vara kallt på nätterna så då hinner det frysa ihop så då håller det ihop ett tag i alla fall. Men det är klart att det kan bli blött, säger Frick.

Så om det var kylan som var utmaningen i fjol så kan det nu istället vara vallningen som blir den största svårigheten för motionärerna.

– Visst kan det vara det. Och kan du inte valla själv så behöver du inte. Är du lite osäker så rekommenderar vi att du lämnar in skidorna hos vår vallaservice.

Vasaloppets vintervecka

Fredag 22/2: Kortvasan. Lördag 23/2: Tjejvasan. Söndag 24/2: Öppet spår, Ungdomsvasan. Måndag 25/2: Öppet spår. Tisdag 26/2: Halvvasan. Fredag 1/3: Nattvasan, Stafettvasan. Lördag 2/3: Blåbärsloppet. Söndag 3/3: Vasaloppet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson