Efter kvalsegern: Så är läget i RP

Det har varit jobbigt. Särskilt för tränaren som erkänner att han varit pressad. Men den avslutande segern var förlösande för RP.

19 april 2019 13:15

LÄS MER: Krönika: "Hoppas ni kan lära er något, RP

LÄS MER: Hjälten: "Sjukt bra publik!"

– För mig personligen har det var jobbigt, en enorm press, erkänner RP-tränaren Magnus Oscarsson Söder.

– Jag hoppas att spelarna kunnat slappna av mer och jag tror att spelarna känt att vi kan klara av det. Otroligt starkt att kliva fram och leverera i det här läget, säger RP-tränaren.

Många kilo sten föll från många axlar när Ankaret besegrades i den avgörande kvalmatchen, 28–24 (16–14) vilket betyder att Linköpingslaget hänger kvar i allsvenskan.

Tränaren var lyrisk över sitt lag när segerjublet lagt sig i Linköpings sporthall.

– Det är svårt att jämföra insatser mot olika motstånd. Men vi gör en bra match, vi gör precis det vi ska göra. Vi spelar med rätt rytm och mycket bra balans. Alla deltar i spelet, säger Magnus Oscarsson Söder.

Det har varit ett misslyckande i år för RP att tvingas kvala nedåt och frågan är nu om den här segern trots allt kan ge en skjuts framåt nästa säsong. Magnus Oscarsson Söder leder laget fram till sommarledigheten, men sedan vet han inte riktigt.

– Jag och RP får diskutera igenom ordentligt vad vi tycker, vi har ju ändå kvalat nedåt. Men jag trivs med alla, det har varit hjälpsamt i laget och föreningen. Det är min privata sits det handlar om, säger tränaren.

RP:s sportchef Patrik Olsson sade i veckan att klubben gärna behåller Oscarsson Söder.

Spelfördelaren David Näsman har kontrakt som går ut, men säger att han gärna stannar.

Frågan är dock om RP får behålla målvakten Samuel Johannesson. Han bekräftar att han har anbud från ett annat allsvenskt lag och enligt vad Sporten erfar är det Hallby i Jönköping.

– Vi får se hur det blir, nu vill jag njuta av det här ett tag först, kommenterar Samuel.

Vad säger du om kvalet och segern?

– Det har varit en förjävlig säsong, jobbigt mentalt. Men vi tar chansen att avsluta bra. Vi har en go känsla och bestämmer oss som lag. Vi kastar oss efter bollar och eldar upp varandra, säger målvakten.

Matchen kom i gång en och en halv timme senare än planerat då Ankaret anlände sent efter bussproblem på vägen från Skåne.

Frågan var vad det skulle betyda, ett extra varv att fundera och lite extra tid att bli nervösa för RP-spelarna? Eller skulle stressen till match skapa problem för Ankaret?

Till klockan 20.30 bänkade sig i alla fall publiken, med en välfylld läktarsida.

Båda lagen tog förseningen bra och bjöd på ett minnesvärt drama.

En av många bra insatser i RP gjordes av Philip Claudius som kom till spel trots sina ryggbesvär.

– Inställningen är det bästa, vi kämpar. Om vi gjort så här tidigare under säsongen hade vi inte behövt vara i den här situationen, menar Claudius, mitt i segerjublet.

Ett bra spelande Ankaret hade en plan och var i ledningen ett kort tag i andra halvlek, men det höll inte in i kaklet.

– RP är det bättre laget, med duktiga spelare som målvakten, Näsman och Isegren. Några av dem skulle kunna hålla i handbollsligan, säger Ankarets ledare Anders Jönsson.

Matchfakta

RP Linköping 28

HK Ankaret 24

Handboll, kval till allsvenskan, match 3 av 3

Målen, RP: David Näsman 7, Patrik Tosteberg 4, Ludwig Isegren 4, Philip Claudius 3, Gabriel Lundqvist 3, Christoffer Johansson 2, Emil Möllerström 2, Jesper Flink 1, Robin Johansson 1, Erik Kaliff 1. Ankarets bästa: Adam Sandgren 5, Gustav Sjölin 5, Tobias Paradis 4, Rasmus Sandgren 4.

Publik: 526.

RP till allsvenskan 2019/2020 med 2–1 i matcher. På corren.se går det att se matchen i dess helhet igen och video-eftersnack med Philip Claudius och Samuel Johannesson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius