Efter huvudsmällen: IFK-stjärna kan bli borta länge

Viktor Spångberg är den tredje IFK-spelaren den här säsongen som åkt på en hjärnskakning. "Vill man inte ha det som i hockeyn är det dags att man sätter ner foten", säger IFK-tränaren Mattias Sjöholm.

20 december 2018 19:00

Viktor Spångberg kommer varken spela mot Bollnäs på fredag kväll eller på annandagen mot Västerås. Faktum är att det är oklart när han kan vara tillbaka igen.

Orsaken: en hjärnskakning på grund av två smällar mot huvudet. Den senaste kom precis innan IFK:s segermål mot Vetlanda i fredags.

– Den första fick jag mot Västerås men då kom ju uppehållet precis efter. Så efter det kändes det bättre. Men sen fick jag en smäll till. Så igår var jag inne hos LHC:s läkare och han sa att det var en solklar hjärnskakning. Jag ska tillbaka den 28:e december, kanske kan jag börja med hjärntrappan då.

I Vetlanda tacklades Viktor Spångberg när han var på väg att åka igenom försvaret. Då gick bollen vidare till Vitaliy Klyushanov som satte den i mål och tacklingen på Viktor medförde ingen bestraffning från domarna.

Inte heller tacklingen han fick mot Västerås medförde någon utvisning.

– Det är lite konstigt. Jag tror faktiskt inte det hade blivit något även om det inte hade blivit mål mot Vetlanda. Det är ju skillnad om man proppar någon axel mot axel. Men när det tar mot huvudet så tycker jag att det borde bestraffas, säger Spångberg.

Han berättar att han visade situationerna för LHC-läkaren.

– Han frågade hur många matchers avstängning de fick. Men det blev ju inte ens utvisning.

Vid situationer där en spelare tacklas vårdslöst, som domarna dock missar, kan klubbarna själva anmäla händelsen till förbundet som då ska granska situationen.

De har dock bara till klockan 12.00 dagen efter match på sig att komma in med anmälan. Något som IFK-tränaren Mattias Sjöholm är kritisk till.

– Det är ju helt fel. Om ingen hinner anmäla innan klockan 12 kan spelaren inte bli avstängd. Vad spelar det för roll om de hinner spela någon match till innan de blir avstängda? Och jag tycker inte att vi i klubbarna ska ha ansvaret för att anmäla varandra. Min personliga åsikt är att när det gäller huvudskador så ska alla situationer granskas. Det gör dom ju i hockeyn. Och vill man inte att vi ska få det som i hockeyn med alla hjärnskakningar så är det nog dags att sätta ner foten. Annars kommer vi snart ha ett antal spelare varje säsong som tvingas sluta.

Har det då blivit fler hjärnskakningar i bandy? Vi ställde frågan till landslagsläkaren Einar Hellquist.

– Sannolikt är det så. Men vi har väldigt dålig statistik att gå på eftersom klubbarna inte rapporterar in skador som de ska göra. Men skador på huvud och ansikte utgör 50 procent av alla skador i bandy.

Vad kan man göra för att förhindra det?

– Det första man ska se till att göra är att se till att juniorerna behåller gallret på när de blir seniorer. Det finns studier från Kanada som visar att det i kombination med tandskydd minskar antalet hjärnskakningar.

Matchdags

Bollnäs-IFK Motala

Fredag, 19.00

Läget i laget: Skadelistan är lång hos IFK. Oskar Nilsson, Anton och Viktor Spångberg med hjärnskakning och Eric Lisell på väg tillbaka efter sina hjärtproblem. In i truppen kommer dock Villa-lånet William Arvidsson.

Notera: Landslagsspelaren Patrik Nilsson har gjort flest mål hos Bollnäs, 21 stycken på 11 matcher.

Oddset: 1 1,19 X 8,65 2 7,20

Vi tippar: 5–2

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson