Mikael fixar förarmiljön till sim-racingfantasterna

SImracing-karriären började med en ratt fastskruvad i bordet. Nu driver Motalakille Mikael Engström Sveriges enda företag som tillverkar Sim-riggar för racingentusiaster.

Mikael Engström visar hur man kör racing i en av de riggar han designat. Att hela riggen rör sig utifrån vad som händer gör körupplevelsen verklighetstrogen. Kraschar man så är det bara att trycka på reset och börja om.

Mikael Engström visar hur man kör racing i en av de riggar han designat. Att hela riggen rör sig utifrån vad som händer gör körupplevelsen verklighetstrogen. Kraschar man så är det bara att trycka på reset och börja om.

Foto: Thomas Augustsson

E-sport2021-09-20 22:00

Det går i 240 kilometer i timmen när jag bromsar. Alldeles för sent och far av banan och studsar ut mot räcket och ratten slåss ur händerna på mig när framvagnen brakar in i skyddsbarriären i 150 kilometer i timmen. 
– Nu slog du sönder bilen. Så du får trycka på reset och börja om, säger Mikael Engström och pekar mot en av de många knapparna på ratten.

Det är i en av hans simracing-riggar jag sitter och jag kan konstatera att det har hänt en del sen jag spelade TV-spel. Då var det handkontroll och knappar som styrde bilen. 
Nu sitter jag i en racingstol, med ratt och pedaler, fastsatt på en rigg som rör sig utifrån hur jag kör. Så när jag åkte av banan så studsar riggen upp och ned för att göra upplevelsen så verklighetstrogen som möjligt. 
– Du kan ställa in den efter den bil du kör. Vill du köra en svampig Volvo 240 så kan du få det. Nu körde du en Porsche GT3-racer och den vill man ju inte ha så svampig. Och i den amerikanska simulator jag använder är alla banor laserscannade. Så finns det en ojämnhet i asfalten på banan i verkligheten så finns den här också, säger Mikael. 
Som fortsätter: 
– Om du kör racing på riktigt så har du en väldigt stor fördel av det. Jag fick köra på Mantorp förra året och då  körde jag den banan i simulatorn innan. Så när jag när jag kom dit så handlade det bara om att lära sig bilen. Banan kunde jag redan och det var faktiskt lättare att köra den på riktigt.

Vi befinner oss i Swedish rig designs, som hans företag heter, lokaler på Medevivägen i Motala. Det är här som han nu som enda företag i Sverige konstruerar riggar för SIm-racing. 
Och vägen dit är lika intressant som ett race.

– Min bror körde rallycross när jag växte upp så jag har alltid varit intresserad av racing. Sen var jag en datanörd och spelade mycket Playstation och Xbox. Sen någon gång 2015-16 så var det en vän som jobbar ihop med som frågade om vi inte skulle prova riktig sim-racing. Han hittade en amerikansk simulator, iRacing, som var stort redan då och jag fastnade direkt, säger han. 

Men då var förarmiljön inte lika avancerad som i de riggar som står runt oss nu. 
– Jag köpte min första ratt för 600 kronor på Blocket och satte fast i bordet. Sen satt jag i en garderob och körde. Sen uppgraderade jag och köpte lite nya saker. Jag fick en dotter i samma veva så det fanns ju inte så mycket pengar att lägga på att köpa grejer. 

Men som ingenjör och utbildad konstruktör så fanns kunskapen och intresset för att börja skissa på egna lösningar. 
I datorns ritprogram växte skisser på riggar fram. 
– Det finns en jättebra community för de som håller på med här så där fick jag massor med tips och hjälp. Så jag byggde en och när man har byggt något så är man ju stolt och vill visa upp det. Så jag visade en bild på den i communityn och då var det flera att jag skulle bygga åt dem också, berättar Mikael. 

Där och då insåg han att han hade en affärsidé som det gick att göra något av. Så han började försiktigt med en Facebookshop på hobbynivå. 
Något som skulle komma att ändras inför SM-veckan i Sundsvall 2019. 
– Sent på hösten 2018 så hörde SBF (Svenska bilsportförbundet av sig). De skulle ha första SM:et i sim-racing i Sundsvall. Så de beställde 16 riggar. Då hade jag ingen firma så till julen där sålde jag bilen för att få ihop kapitalet till att starta ett aktiebolag. 
Sen byggde jag riggarna hemma i vardagsrummet. Vi bodde på andra våningen i en lägenhet i Linköping då. Så jag bar upp 300 kg aluminium. Sen blev SM kanon och sen första dagen jag bildade företaget så har jag haft ett samarbete med SBF. 

Sen dess så har intresset för simracing bara vuxit och Mikael tror att vi i framtiden kommer få se racerstjärnor som har en helt annan bakgrund än dagens. 
– Nu börjar de flesta med go-kart. I framtiden så tror jag det kommer lika många om inte fler från sim-racing. För det vi ser nu är bara början. Det kommer hela tiden nya tävlingar som sänds med kommentatorer på Youtube och det blir fler och fler sponsorer som kommer in och vill vara med. Och jämför du det här med vanlig racing så är det ju väldigt billigt, säger han. 

Intresset för E-sport har dessutom exploderat under pandemin. När mycket stängde ner i mars 2020 så trampade sim-racingen gasen i botten. 
– Jag satte nytt försäljningsrekord under den månaden. När folk isolerar sig så vill de ju ha något att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!