– När vi hade dressyrtävling 2018 hade vi 20 tävlande med. Nu har vi 100 stycken på hela helgen. Det är en bra ökning och verkligen jättekul, säger Motala ryttarförenings vice ordförande Pauline Jonsson och spricker upp i ett belåtet leende.
Att intresset skulle vara så stort när de arrangerade den andra omgången i dressyr i division 4 hade de inte riktigt räknat med.
Men tävlingsledaren, tillika föreningens dressyrtränare, Jana Palomäki, trodde sig ha ett flertal förklaringar till det.
– Jag vet inte om läget vi har intill riksvägen kan bidra. Det är lätt att komma hit. Sen har vi ett stort och fint ridhus som renoverades 2021 och som fått nytt underlag. Det gör det mer attraktivt att komma hit. Sen har vi lagt ner mycket tid på att planera så det ska bli bra, säger Palomäki.
Efter bara halva den första tävlingsdagen var de klara öven en sak. Det kommer inte dröja fyra år igen innan föreningen arrangerar tävlingar.
– Målet nu är att vi ska två tävlingar per år här hemma. En på våren och en på hösten och den precis i den perioden då man vill komma in och tävla, säger Jonsson.
För föreningens unga ryttare var det ett bra tillfälle att göra tävlingsdebut i dressyr. Som Mollie Cederström som tidigare bara tävlat i hoppning med sin egna ponny Bulan.
När de nu för första gången red in på en bana utan hinder så gick det över förväntan och ekipaget slutade på andra plats i sin klass.
– Jag hade räknat med att göra mitt bästa och ta det som en kul grej. Men nu när det gick så bra kommer det nog inte bara bli hopptävlingar framöver. Det kommer bli några dressyrtävlingar också, säger Mollie Cederström.
Var det stor skillnad mot en hopptävling?
– Det var typ jobbigare för jag använder hoppmusklerna i min kropp mycket mer i dressyr.
I serietävlingen deltog åtta ponnylag och tre lag på stor häst. Även det överraskande bra siffror menar Paulina Jonsson.
– Det är superkul. För division 4 är en division som inte brukar få så mycket uppmärksamhet. Det här visar att intresset för dressyr växer och får en större bredd, säger hon samtidigt som hon tittar på ett av de yngsta ekipagen i tävlingen.
– Här bedöms de efter något som kallas Mats Mellberg-bedömning. Det innebär att domarna tittar mer på hur ryttarens sits och de jobbar med hästen än att momentet utförs perfekt.