På ett videoklipp på webben kan ni se hur den 41-årige Motalakillen kastar i solnedgång vid Varamon. Ett äss görs från bryggan och in mot stranden. Ett annat kast görs från stranden mot en mobil korg placerad i vattnet.
Den flyttbara korgen skapar stora möjligheter att göra discgolfen vacker, som en turistbroschyr.
– Vi har satt upp korgen på Brahehus, Alvastra klosterruin, Motalabron, Strömbron i Borensberg, Vadstena slott, Kärsbyån, Borenshult slussar, Duntebergets crossbana och Slaggbron. Viktigt med fin bakgrund och gärna vatten involverat för att öka spänningen, berättar Erik Karlgren.
Du måste bli av med en del discar?
– Går åt en del disc då de flesta inte flyter. Har också blivit en del badande, i november var jag tvungen att simma ut under Slaggbron för att hämta en favoritdisc. Försöker att inte lämna några discar kvar då de är gjorda av plast.
I stället för att spela på banor tar alltså Erik Karlgren med sig sin korg till utvalda platser.
– Efter att ha tävlat och mestadels spelat på banor kastar jag idag till stor del med egen korg. Tar med en mobil korg till städers olika landmärken och bygger egna hål för att filma och lägga ut på främst Instagram. Har där ett konto som vuxit raskt under året, med entusiastiska följare från hela världen. Självklart blir det mycket filmat från Motala, men vi hade aldrig byggt något hål i Varamon tidigare. Passade på att åka dit på kvällen för att få med den fantastiska solnedgången som för tillfället råder vid stranden. Känslan när den går i korg, och stannar där, är alltid härlig. Påfundet med en metallkorg med kedjor är smått genial då ljudet som uppstår när discen fångas är starkt beroendeframkallande.
Hur började discgolfen för dig?
– Jag började spela för fem år sedan. Gick ett varv på en 30-årsfest och fastnade direkt. Som gammal golfare var det lätt att förstå sporten då den är så gott som identisk, förutom redskapen. Till skillnad mot golfen är discgolfen också billig och en runda tar inte halva dagen. Att alla kan vara med är också ett stort plus. Kastar runt tre-fyra kvällar i veckan och i och med att sporten är så inkluderande uppskattas den allt som oftast även av mina barn som hänger på ut i skogarna.
Det bästa med discgolfen nu?
– Enkelheten. Lätt att utvecklas snabbt. Billigt, nästan alla banor är gratis och en disc går på runt 170 kronor. Man får komma ut i naturen och röra på sig. Jag har ett knä utan korsband som med discgolfens hjälp blivit så mycket bättre med hjälp av alla promenader i kuperad miljö. Inkluderande också, alla åldrar kan vara med på sin egen nivå.
Mål/dröm med discgolfen?
– Att sprida sporten genom filmandet. Upptäckt att jag har franska nerver när det kommer till att tävla så där har jag inga mål, säger Erik Karlgren som upplever ett stort discgolfintresse i Motala.
– Det är fullt tryck på båda banorna. Kan vara 50 bilar samtidigt i Fålehagen.
Erik Karlgren, och ässkungen Olle Karlgren, har fått sina klipp spridda bland flera stora discgolf-företag i USA.
– Dom är ofta väldigt imponerade av vår stad och dess sevärdheter. Fålehagen har också blivit lite mytisk och en hel del hör av sig om att det är en dröm för dem att komma hit någon dag och kasta. Det största företaget inom discgolf, amerikanska Innova, har publicerat ett tiotal av våra klipp och håller mig och brorsan som sin ”favorite duo in discgolf”, säger Erik Karlgren och ler.