Motala kommun har fått kritik för detaljplanen gällande ishallar vid riksväg 50. I kritiken nämns bland annat trafik, estetik och fladdermöss. Här nedan följer några av de gemensamma punkter som finns från de klagande.
- Brister i tydlighet - rörig plankarta
De båda parterna trycker framförallt på detaljplanen inte är tillräckligt tydlig. Och de vill se ett mer begripligt planförslag där det inte finns utrymme för några missförstånd eller tolkningar.
Föreningen Varamons vänner skriver i sitt överklagande att plankartan är allmänt rörig och det är svårt att tyda visa linjer, att se skillnaden mellan plankartan och grundkartan. Föreningen menar också att det inte framgår hur området och bebyggelsen kommer se ut. Att plan- och översiktskartan är i 2D och det inte ger någon bild av hur exploateringen kommer framstå.
De boende i området som överklagat säger till Sporten att de inte har någonting emot ishallarna. För deras del handlar det just om brister i detaljplanen. De menar att det i grund och botten saknas utredningar för hur stor påverkan det här kan få på området och vilka konsekvenser som det kan få för områdets miljö.
– Det står att det ska vara besöksanläggningar men inte placeringar, volymer eller storlekar. Det vi motsätter oss är att vi inte kan ge några synpunkter på någonting eftersom placeringarna inte är formulerade och då kan man inte heller göra utredningar på miljökonsekvenser. Det blir bara massa antaganden, säger en av personerna som klagat.
- Dagvattenproblematik
Föreningen är inne på dagvattenproblematiken. I sitt överklagande skriver man att i planhandlingens dagvattenutredning enbart tagit upp en exploatering med ishallar och det att planbestämmelserna öppnar upp möjligheten för fleratalet övriga anläggningar.
Föreningen skriver vidare i att områdets känsliga läge nära Vättern måste anpassas till ett mer småskaligt byggande för att kunna hantera klimatförändringar och större nederbördsmängder i framtiden.
Även de boende är oroliga kring dagvattenutredningen och tycker att det finns brister i den.
– Det här är hela Motalas dagvattenområde och det finns en anledning till att det är obebyggt. Det är ju för att man inte kan ta hand om allt vatten som kommer och de översvämningar som vi haft genom åren. I och med att området kommer bli hårdpackat kommer allt vatten rinna ner till oss och då kan det bli sättningar i husen. Man har inte tagit höjd för naturkatastrofer och vad som kan hända. De har ju bara utrett inne i planområdet, säger personen ifråga som Sporten talat med.
- Riksintressen
Ytterligare en sak till som nämna i ett av överklagandena är att området i dag betraktas som ett Natura 2000-område och att det finns flera riksintressen som "Riksintresset för turism" och "Riksintresset för naturvård".
Kommunen nämner det i detaljplanen och skriver att det här snarare kommer stärka Varamon som besöksmål. Den bedömningen delar inte Varamons vänner som menar att de riktlinjer som finns föreskriver att ingrepp i miljön inte ska tillåtas om det kan skada områdets samlade natur- och kulturvärden samt turism och rörligt friluftsliv.
Motala kommun har fått möjlighet att bemöta den kritik som framförs i de båda överklagandena men skriver i ett sms till sporten att de avböjer att kommentera i nuläget och skriver att det här är frågor som kommer hanteras i en vidare process.