Det talar för en kul VM-sommar

Framförallt två saker talar för en kul blågul VM-sommar. Statistiken. I EM 2013 gick det bra, i VM 2015 gick det inte alls, i OS 2016 gick det bra och i EM 2017 gick det inte alls. Då förstår ni själva hur det ska gå i det mästerskap som nu väntar.

16 maj 2019 20:16

LÄS MER: Fem LFC-spelare till VM – vi rapporterade

LÄS MER: Skön VM-känsla: "Det är något i luften"

Bra mot bra lag. Det svajar en del, Sverige är inte längre lika högt rankat och har tappat en del mark i damfotbollens näringskedja. Men är det något som Peter Gerhardssons gäng visat efter nödvändiga bytet från Pia Sundhage så är det starka insatser mot starkt motstånd. Med undantag för mot Tyskland häromsistens.

När förbundskaptenen delade ut sina EM-biljetter i ett småputtrigt aktualitetsprogram i TV 4 var det ungefär lika skrällfritt som ett avsnitt av ”Helgmålsbön” i SVT. Gerhardsson & Wikman har sina favoriter och har det inte överraskats tidigare var det så klart inte läge att börja med det nu. Peter Gerhardsson skojade till det med att ta ut Julia Roddar i stället för Hanna Folkesson och mer spännande än så blev det inte.

Som väntat.

Det går förstås att tycka att den eller den spelaren borde ha varit med, men allra oftast handlar det då om spelare i marginalen som ändå inte får spela. En trupp utan skrällar måste nu åka till Frankrike och – skrälla.

Spelare som Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Caroline Seger och Kosovare Asllani har varit med länge, men måste vara som bäst nu. Annars går det inte. Det går att titta på den blågula truppen och konstatera att det är ont om unga talanger med inte en enda spelare födda efter 1997.

Det är faktiskt rätt anmärkningsvärt.

Damfotbollen har växt, men att Sverige ska undgå från att ta sig vidare från en grupp med Chile och Thailand. . . nej, det kommer inte att hända. Efter det, från och med åttondelsfinal, kan det gå hur som helst. Lika gärna som det tar stopp där kan det bli ett äventyr som slutar med medalj.

Till sist 1: tio av 23 spelare spelar eller har spelat i Linköping.

Till sist 2: fem nuvarande LFC-lirare (inklusive Nilla Fischer) får resa till Frankrike och det kändes givet. Något säger mig att en av dem, Lina Hurtig, kommer att ha slagit igenom när hon reser därifrån.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten