Det här väntar IFK – i Lidköping

IFK Motala kommer inte bara att fightas mot ett komplett lag i Villa-Lidköping. Även ett kokande publikhav utan motstycke i elitserien väntar i kvartsfinalerna. "Jag känner tacksamhet över att få spela inför vår publik", säger Johan Löfstedt.

19 februari 2019 12:09

Att intresset för bandy i Lidköping är skyhögt är ingen nyhet. Det är ett faktum som förstärks om man tittar till publiksnitten i hemmamatcherna bland de 14 lagen i grundserien.

Villa-Lidköping toppar i överlägsen stil med 3 193 åskådare per match.

Tvåa ligger Hammarby med 2 062, medan Bollnäs innehar tredjeplatsen med 1 862. IFK Motala är placerat som tolva med 691 åskådare.

– Intresset är enormt stort för bandy här. Jag känner tacksamhet över att få spela inför vår publik. Man är lyckligt lottad och vill verkligen ge något bra tillbaka till alla som betalar dyra biljetter match ut och match in. De betyder mycket för oss, säger Johan Löfstedt som är ny i Villa den här säsongen dit han anslöt från Vetlanda.

IFK Motala har ett stort berg att bestiga mot Villa Lidköping. Västgötarna vann grundserien klart – åtta poäng före Västerås. Villas enda förlust kom borta mot Bollnäs – 23 november.

– Jag tycker att vi hackade en del innan jul. Visst, vi vann de flesta matcherna, men det var frustrerande att inte kunna bjuda hemmapubliken på bättre spel, säger Johan Löfstedt.

– Men efter jul har det varit riktigt bra. Inte felfritt, men vi har höjt oss ordentligt. Det känns bra nu och det ska bli kul att slutspelet drar igång för oss.

Hur ser du på Motala som motstånd i kvarten?

– Det blir inte enkelt. Motala mot Vetlanda kändes öppet på förhand. Jag såg båda matcherna och tycker att Motala gick vidare rättvist. Vi kan absolut inte slappna av.

Och som Vetlandabördig kanske det är skönt att slippa just Vetlanda?

– Nja, det vet jag inte. De hade kvittat. I ett slutspel spelar det ingen roll vilka man möter, man måste kunna slå alla motstånd.

Ni är megafavoriter mot Motala – hur är det?

– Det är inget nytt för oss. Vi har varit favoriter i alla matcher sedan säsongen började i stort sett. Det är inget vi tänker på, utan vi koncentrerar oss på vårt eget spel.

Villa-Lidköping har inte gjort sig känt för att vara en vinnarklubb, tvärtom. Villa är just nu inne på sin 52:a säsong i elitserien. På dessa har noll guld håvats in.

Fyra finalförluster har det blivit; 1975, 1983, 2012 och 2016. Den enda inhemska titeln kom 2016 i svenska cupen.

En förbannelse?

Kanske, men Johan Löfstedt tror att den i så fall bryts inom kort.

– Villa kommer att vinna guld förr eller senare om de fortsätter att jobba som de gör nu. Sedan hoppas jag givetvis att det sker när jag är här, det vore fantastiskt, säger Löfstedt som har ett SM-guld med Sandviken på meritlistan.

– Det märks att hela klubben och staden suktar efter ett guld. Det sa jag och "Jocke" (Joakim Andersson) redan när vi först kom hit.

Löfstedt lyfter en sak som skedde den här säsongen, något som kan visa sig bli värdefullt när det drar ihop sig i slutspelet.

Villas seger i World Cup.

– Det var första gången som Villa vann World Cup, så nu har klubben övervunnit det. Vi slog Saik i Sandviken vilket är väldigt starkt. Jag tror att vi kan ha stor nytta av det när det kommer matcher i slutspelet som vi måste vinna. Vi vet att vi kan klara av det, säger Johan Löfstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis

Ämnen du kan följa