"Det är ett läger med extra allt"

Det är minst sagt full fart på Frisksportarnas riksläger i Vadstena. Tävlingar, dans och mycket glädje.

10 juli 2019 21:00

Den här veckan har Vadstena invaderats av frisksportare från hela landet. Det är husvagnar och aktiviteter nästan överallt.

Men det är på Kungsvalla det mesta händer. Som till exempel det årliga riksmästerskapet i "Hellensk stafett". Där tävlar de olika distrikten i Frisksportarförbundet mot varandra, både i allmänbildning och fysisk kapacitet.

– Vi fick skriva ett prov i går och så i dag körde vi den här stafetten med 7 sträckor. Stafetten består av flera olika löplopp, simning och en hinderbana, säger Hans-Olof Carlson, som vann tävlingen med lag Västergötland.

– De räknar ihop lagens placering i teorin och det fysiska. Tre lag kom på samma placering, men då avgör man med så kallade "jämnhetsregeln". Det gäller ju att vara bra både i huvudet och kroppen, och det var vi, som kom trea i båda grenarna, så därför fick vi guldet.

Hans-Olof stortrvis på lägret:

– Bästa veckan på hela året! Det är alla möjliga olika åldrar och full fart överallt.

Hans dotter, Johanna Carlsson, håller med.

– Det är jättekul. Ett bra läger. Det är fin miljö här i Vadstena också med slottet och vattnet.

Johanna var med i Västergötlands juniorlag, som förvisso inte vann den totala tävlingen, men de var först i mål på stafetten. Johanna hade sistasträckan och fick springa i mål först.

– Det var roligt att vi vann stafetten. Vi har nog bättre chanser om några år när vi är bättre på teorin också. Visdom kommer med åldern, säger hon.

På eftermiddagen kom dansaren Tobias Karlsson, känd bland annat från "Let´s Dance", för att hålla ett par danspass och en föreläsning.

– Jag har jobbat tillsammans med en av arrangörerna, så hon frågade om jag ville komma hit. Jag tänkte att det är skitkul att få komma och inspirera!

Det finns en röd tråd i Tobias danspass och föreläsningen.

– Föreläsningen handlar mycket om mobbning, utanförskap och människors lika värde. Den här dansen knyter an till det. Det handlar om att man får vara som man är, oavsett hur man är. Det är lite annorlunda jämfört med en vanlig dansklass, med ett starkare och större budskap.

Dansaren berömmer också evenemanget:

– Det är bra med Frisksport. Bra också att man kan komma till ett läger som är fritt från alkohol och tobak.

Frisksportsprofilen Mats Johansson, som är med och arrangerar lägret, är nöjd med hur veckan fallit ut hittills:

– Helt fantastiskt bra. Allt har gått som vi ville. Det är massor av folk och mycket glädje.

Vad är höjdpunkten med veckan?

– Oj, det finns så många. Volleybollfinalerna på kvällarna är kul. Sedan är föreläsningarna bra. De ligger i linje med våra värden och är intressanta att lyssna på.

Mats berättar att lägret arrangerats varje år sedan 1934 och han själv har inga problem med att förstå varför.

– En massa aktiviteter på samma plats och en härlig gemenskap.

Eller som rikslägerchefen Marie Ziemke Larsson hört deltagare säga:

– Det är ett läger med extra allt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonatan Häggström Wedding