Det är dags nu – ta för er mer, LFC

Mer pengar behövs i damfotbollen – då måste också klubbarna bli kaxigare och ta för sig mer. Det gäller även Linköpings FC.

11 augusti 2019 08:00

Det går alltid att diskutera om det är ett tecken på kvalitet eller inte, men damallsvenskan är jämnare än någonsin och en rafflande höst i jakten på guld med många lag inblandade väntar.

Då hoppas jag också att klubbar och organisation blir bättre på att ta för sig. Det är ingen nyhet att många föreningar har kärvt att få det att gå ihop och jag inbillar mig att man för ofta säljer sig för billigt. Det mest tydliga exemplet är det skämt som kallas för tv-avtal, men överhuvudtaget är det mycket som kan och måste bli bättre.

Diktera era egna villkor, ta mer plats och låt inte bara allting vara som det alltid har varit. Utnyttja dragningskraften från nyligen avverkade VM om inte annat. Aldrig har damfotbollen slagit igenom på samma sätt som nu.

Ta för er, slå er för bröstet och öka kraven gentemot förbund och företag. Att jämställdheten ännu inte kommit längre är åt helsike, men utan att ha suttit med i några förhandlingar kommer jag inte ifrån känslan att man för ofta säljer sig för billigt. Har ett företag betalat 100 000 kronor kan det säkert betala åtminstone 125 000 nästa gång. De som stöttar ska inte stötta för att vara snälla, utan för att produkten faktiskt är tillräckligt bra och värd att stötta.

Så bort med blygsamhet och handbroms, kaxa till er och nöj er inte med lilla. Annars blir det en ständig tillvaro i ett vakuum utan tillräcklig ekonomisk stöttning.

Nästan 3 000 gratisåskådare (många från flickcupen Winning ground) på plats på Linköping arena i lördags som fick se ett livligt möte mellan två av seriens bästa lag. 0–0 var en besvikelse för Linköpings FC, som skapade tillräckligt för att vinna ganska klart.

Ärligt talat var det rätt mycket som jag gillade.

Mer självförtroende i spelet, mer variation och mer kreativitet. Däremot är det förstås inte godkänt att under 97 minuter inte spräcka nollan – och inte minst att slå något slags inofficiellt världsrekord i offsidelöpningar.

VM-stjärnan Stina Blackstenius var den största syndaren och måste bli bättre på att coola ned sig. Med den snabbheten behöver hon inte ligga på gränsen utan kan spela med större marginaler. Jag lovar, lägena kommer ändå.

I övrigt:

Inte bra att Nilla Fischer blev skadad. Bra att Kungsbacka väntar närmast. Då kan det inte bli annat än seger ändå.

Med Filippa Angeldahl tillbaka i form efter sin skada har Frida Leonhardsen Maanum fått hjälp med speluppbyggnaden på mittfältet. Känns som duon är på väg att hitta ett allt mer fruktbart och spännande samarbete.

Fjärde raka matchen utan insläppt mål – och formstarka Emma Holmgren har inte släppt en boll förbi sig efter VM-uppehållet. Att Hedvig Lindahl ska stå i landslaget är lika givet som att Stefan Löfven röstar på Socialdemokraterna, men frågan är om inte förbundskapten Peter Gerhardsson borde satsa på Holmgren som tvåa.

Det är dags för det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten