De tog sig runt i Tyskland

Skvallerspalten inför cykelfesten, om bowlingmedalj, LSW-pokalen och Maifs trygghet. Plus heta listan.

5 juni 2018 07:00

De tog sig runt i Tysklands runda

På fredag startar ytterligare en upplaga av Motalas cykelvecka. MTB-Vättern är först ut av de olika loppen i Vätternrundans palett. Allting avslutas med 30-milarundan Vätternrundan helgen efter, 15-16 juni.

Vätternrundans nummer ett, grundaren Sten-Otto Liljedahls son Peter Liljedahl, är still going strong igen och efter något års hälsoproblem är han nu återigen i form för att köra 30 mil. Den sträckan genomförde Liljedahl nyligen också, i Tysklands motsvarighet Mecklenburger seen runde. Han rapporterar: ”Inför rekordmånga deltagande cyklister (3400) under Mecklenburg seen rundes femårsjubileum deltog jag och Vätternrundans marknadschef Ulrika Smith Svenstedt tillsammans med ett tjugotal cyklister från Motalas cykelklubb Maif. Cyklingen genomfördes i strålande väder. Det här var cykelpropaganda och jag och Ulrika som hade många uppdrag under cykeldagarna med bland annat invigningstal och invigningsstartare av loppen. Nu väl hemkomna gäller det att ladda batterierna igen inför vårt eget fina cykellopp Vätternrundan. Borta bra men hemma bäst”, säger Peter Liljedahl.

Tolv timmar körde Peter på i Tyskland och nu startar han även i Motala i Retro-Vättern och det nya loppet för alla över tio mil. Tidsmålet i Vätternrundan, som han ska köra med tyske bossen Detlef Koepke, blir elva-tolv timmar. ”Det beror på vädret. Det ska kännas kul och bra. Vi kör för hälsan”, säger Peter Liljedahl.

Kiiskinen om oväntade SM-bronset

Motalatjejen Christina Kiiskinen, tävlande för Kaskad i Norrköping, har tagit sin första SM-medalj på seniornivå. Hon berättar själv för Bonus: ”Medaljen kom väldigt oväntat. Det var i klass damer A 22-30. SM spelades i Stockholm, Gullmarsplan. Vinnaren var Frida Löhnert från Kalmar. I kvalet slog jag 1651 på åtta serier och hamnade på en tredjeplats även där. Väldigt oväntat då jag bara har spelat två seriematcher den här säsongen och knappt tränat. Så det var väldigt roligt. Finalen spelades över åtta serier och åtta spelare där alla möter alla i matchspel. Vinner man matchen så får man 30 extra poäng. Jag lyckades vinna fem av sju matcher. Förlorade mina matcher med två och sex poäng. Lite surt. Men jag kämpade på och inför sista serien låg jag tvåa. Jag var 22 poäng efter ledaren men hade även personen på tredjeplats bara sex poäng efter mig. Så det var jämnt. Men jag fick nöja mig med en bronsplats även om jag bara var tolv poäng ifrån guldet. Men för att inte ha spelat alls mycket den här säsongen så är ett brons väldigt bra.”

Ingen LSW-pokal i sommar

LSW-pokalen har lyst upp sommartorkan i juli två somrar i Motalafotbollen. Men i sommar blir det ingen turnering på Norra IP. Eldsjälarna i LSW har helt enkelt inte tid. ”Nej, det blir inget i år. Vi gör ett nytt försök nästa år”, säger ordföranden i LSW, Kenneth Håkansson.

Maifprojekt för trygg miljö

Motala AIF:s idrottsallians tar ytterligare ett steg för att skapa trygga miljöer för barn och ungdomar. Alla barn som tillhör en alliansförening ska känna sig trygga i Motala AIF:s miljö, det är målet. Som en del av ledarprogrammet i alliansen har Sisu presenterat ”trygga miljöer och barnens spelregler”. En utbildning som kort och gott handlar om hur man arbetar för att barn och ungdomar inte ska fara illa på olika sätt inom föreningslivet. Samtliga styrelser i alliansen utbildas i samma ämne. ”Inom Maif är en trygg idrottsmiljö den viktigaste grunden för en stark idrottsverksamhet. En trygg miljö är en förutsättning för man ska trivas, må bra och utvecklas i sin takt. Därför satsar vi på en utveckling i dessa frågor för såväl ledare som styrelser, säger Gunilla Brynell Johansson, vd för Maifs idrottsallians och Vätternrundan.

Listan

Hett

1. Cykelfesten

På fredag drar den i gång, start med MTB-Vättern och totalt åtta lopp under nio dagar som skapar en jättefest för Motala och för hela bygden.

2. Maratonhjältarna

Stor cred till alla som klarade av Stockholm marathon i lördags. Bragdartat att springa 4,2 mil i värmen. En hel del lokala löpare fixade det.

3. Bugghjältarna

Motalabuggen är det evenemang i lokala idrotten som det svänger mest om. Bra musik, bra dans, en smittande entusiasm. Ännu större nästa år.

Snett

1. Vladan Ladans sorti från Maif

Många tränare har setts lämna lokala idrottslag genom åren, men få på ett så sorgligt sätt som Vladan Ladan. Han brann, men allt gick över styr och både han och klubben stod som förlorare i en smutsig skilsmässa. Maif får rannsaka sig efter felrekryteringen och nu är det dags att ta reda på vad man vill, och sedan jobba långsiktigt efter det.

LISTMAKARE: JENS BOLLIUS

LÄS MER: @MVTSport på Twitter, MVTSport på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius