”De som gör tävlingen möjlig”

Nästan 200 funktionärer hjälper till på Folkracefestivalen. ”De gör ett dunderjobb”, säger tävlingsledaren Fia Häggberg.

18 juli 2019 20:00

Det krävs mycket arbetskraft för att kunna arrangera en folkracetävling. Och det har SMK Motala lyckats få tag i.

– Vi har en funktionärscamping där man får stå om man bidrar med folk som kan hjälpa till under veckan. Vi har försökt få till det så att förarna hjälper till som funktionärer när de inte kör. Framför allt de från hemmaklubben. Jag tror det är kring 200 funktionärer, säger Fia Häggberg.

En av de som hjälper till är 22-åriga Robin Åkerstrand. Han bor i Motala och har ett stort intresse för folkrace.

– Jag har kört många gånger här innan. Jag vann juniortävlingen 2012 bland annat, men i år hade jag inte tid att förbereda mig så det blev att hjälpa till som funktionär istället. Tjejen är med som arrangör så det är självklart att jag hjälper till.

När bilarna som fått stopp eller kraschat har körts av banan med en traktor drar Robin tillbaka de till rätt plats med en fyrhjuling.

– Jag har hjälpt till varje dag under veckan. Allt har flutit på bra, säger han.

– Det är alltid lika kul att komma hit. Oavsett om man kör själv, hjälper till eller tittar på.

Oscar Gustavsson hjälper till nästan året om för att Folkracefestivalen ska kunna bli av. Han är nämligen banchef.

– Det är tredje året som banchef nu. Under sommarhalvåret är jag åtminstone här någon dag varje helg och fixar med olika saker. Om det är något med banan eller andra saker omkring är det jag som får lösa det.

Är du nöjd med hur banan varit under veckan?

– Ja, det har blivit rätt bra. Det varierande vädret med lite regn har varit positivt. Tidigare år har banan varit som en öken, men i år finns det lite fukt och då sliter det inte lika mycket.

Oscar kör även folkrace själv för SMK Motala och han var med under torsdagens kval.

– Tanken var att jag inte skulle åka egentligen för jag inte riktigt hinner, men så vann jag en bil på bud i Vimmerby förra helgen. Då tänkte jag att jag lika gärna kunde bygga ihop den och köra här.

Det gick också bra för honom, åtminstone till en början:

– Jag kom tvåa i första heatet, där allt funkade jättebra. Sedan åkte jag på en smäll i början av andra så att jag inte kunde genomföra det. Det gjorde att jag inte hade tillräckligt med poäng för att få åka ett tredje heat.

Tävlingsledaren Fia Häggberg vill rikta beröm till alla de som hjälper till. Oavsett om det är genom att köra fyrhjuling, jobba med banan eller något helt annat.

– Arrangörerna och funktionärerna gör ett dunderjobb. Det är de som gör tävlingen möjligt. Generellt har allting flutit på bra också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonatan Häggström Wedding