Därför skräller det i Stanley cup

Den bästa tiden är nu. Stanley Cup-slutspelet är inlett och så här en dryg vecka in på festligheterna kan jag kallt konstatera att det inte alltid blir som man har tänkt sig.

15 april 2019 17:30

Den största överraskningen än så länge har Columbus Blue Jackets stått för. Laget gick som bekant all-in vid deadline när de plockade in såväl Matt Duchene som Ryan Dzingel från Ottawa (och lite annat). Satsningen tog laget till slutspel med minsta möjliga marginal. Tre segrar på de tre första matcherna mot seriesuveränen Tampa Bay Lightning gör nu att Columbus har ett rejält grepp om matchserien – och det är inte oförtjänt. Laget spelar efter alla styrkor de har samtidigt som Bolts ser vilsna ut. I mål har Sergei Bobrovsky överglänst Andreij Vasilevskiy med hästlängder än så länge.

Erik Karlsson inledde slutspelet strålande under de två första matcherna mot Vegas Golden Knights, och har där visat att han fortfarande är en världsback, skadeproblemen till trots. Under söndagens match var dock Nevada-laget numret för stort och såväl Karlsson som Sharks hade problem Golden Knights har kunnat smyga lite i skymundan i år, tack vare Tampas succé i grundserien.

Att St Louis Blues leder serien mot Winnipeg Jets och att Dallas Stars spelar stabilt mot Nashville Predators är inte överraskande. Jets visade dock klassen under söndagen när man säkert reducerade serien till 1–2. Att New York Islanders har 3–0 i matcher mot Pittsburgh Penguins är desto mer överraskande. När Pens får vittring på slutspel höjs intensiteten och de var ligans näst bästa lag från trade deadline (25 februari) och framåt – endast slagna av Tampa Bay. Men topplaget Islanders har varit bättre, stabilare och smartare än så länge. Tränaren Barry Trotz förmåga att bygga ett försvar har gett resultat. Och så har de en fantastisk Robin Lehner i mål.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det inte är full harmoni i Edmonton. Connor McDavids hårda ord, när det stod matematiskt klart att laget missar slutspel, om det faktum att klubben saknar en general manager kanske inte var menat som en pik till de styrande i klubben, men om det inte fick fart på folket som styr i Oilers så får inget det. Connor McDavid har varit lugn och tyst under hela säsongen trots motgång på motgång. Vi ska dock komma ihåg att orden kom i affekt direkt efter en match, men för första gången såg vi sprickan i fasaden. Det betyder inte att han kommer att trejdas eller ens begära en trejd.

Men det betyder att klockan tickar i Alberta.

Erik Karlsson, Brent Burns och Thomas Hertl lirade tre-mot-tre i den första matchen mot Vegas, förresten. Det var... underhållande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sixten Funquist