Dags att kommunen bestämmer sig

När den här säsongen tar slut är det många i IFK Motala som kan gå ut på stan med högt huvud och med välförtjänt stolthet.

21 februari 2019 07:00

LÄS MER:"Möter ett jäkla världslag"

LÄS MER:"Bara att glömma"

Spelarna givetvis i första hand. Ledarstaben med Mattias Sjöholm i spetsen likaså.

Men den jag tänker mest på är ändå Pär Beckne, klubbchefen.

Att IFK tagit sig från bottenträsket när man ramlade ur elitserien 2009 med spelarflykt och usel ekonomi till att idag vara ett av de åtta bästa lagen i landet är till stor del hans förtjänst.

Inte helt och hållet givetvis, men till stor del.

När det var som tuffast fick han klubben att ta det ovanliga greppet att som enda allsvenska förening anställa honom som klubbchef på heltid, med tydligt uppdrag att vända på ekonomin, hålla hårt i utgifterna och se till att öka intäkterna.

Förebilden i det arbetet har till stora delar varit just Villa Lidköping som en dag var i samma läge med miljonskulder och blygsamma sportsliga resultat.

Idag är det de som leder utvecklingen, till stor del givetvis tack vare sin fantastiska arena, men även utan den är jag säker på att Villa hade varit en förening att se upp till. Där finns en framåtanda och ett nytänk som gett ringar på vattnet och som gjort dem till den storklubb man är idag.

Under de här åren har Pär Beckne kämpat med näbbar och klor, säkerligen trampat nån på tårna med sin öppna och raka stil, och mött stort motstånd från många håll.

Han har med stort engagemang vänt skutan rätt och dessutom lyckats skapa en spelartrupp som den här säsongen gjort långt över vad man kunnat förvänta sig.

Men frågan är hur länge han och övriga i föreningen orkar kämpa så hårt, med så usla förutsättningar som de slåss med.

Det är dags för Motala kommun att bestämma sig nu. Man måste inse att det inte går att lappa och laga utrustningen vid isstadion hur länge som helst.

Om man har en Saab -99 från 1968 som gått 35 000 mil finns det inga delar att få tag i, men får tillverka egna och till slut går det inte längre. Det är dags att köpa en ny bil.

Där står kommunen nu.

Lappa och hoppas på det bästa eller satsa hårt för att ge IFK, Maif-skrinnarna och stadens ungdomar 32 gånger bättre förutsättningar att bedriva verksamhet?

Den frågan kräver svar. Väldigt snart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén