Tjejvättern är just nu det lopp som tydligast minskar i antalet deltagare. I år har 1 900 deltagare anmält sig och det är till och med färre än första året loppet kördes, 1991, då 2 250 tjejer/kvinnor stod med i startlistan.
Och det är långt under rekordnoteringen från 2004 då 7 526 hade anmält sig till de nio mil som loppet då kördes över. Idag är Tjejvättern en mil längre och går på en annan bana sen 2009.
Andreas Andersson är Kommunikationsansvarig vid Vätternrundan:
– De rena tjejloppen har generellt i Sverige en nedåtgående trend, som egentligen började redan före pandemin. Vi ser också två läger i den här frågan, den ena sidan som tycker att tjejloppen passerat sin tid men också de som verkligen uppskattar dem och tycker att det blir en annan atmosfär i ett sånt lopp, lite lugnare.
Tidigare har det varit känt att en del kvinnliga deltagare cyklat både Tjejvättern och Halvvättern (15 mil) som gått samma helg men olika dagar. Från och med i år har man lagt loppen på samma dag.
Kan det ha påverkat deltagarantalet i Tjejvättern?
– Det är svårt att dra såna slutsatser redan nu, inför första året. Det vi framförallt kan se är att det skett en förflyttning till övriga lopp, att andelen tjejer ökat där. Backar vi bandet tio år, så var andelen tjejer i Vätternrundan 2014 17,5 procent, i år 19,3 procent. Även i MTB-Vättern har tjejerna ökat, från 17,5 procent när loppet återlanserades 2016 till 21 procent i år. Sen är det många tjejer som väljer att köra vårt andra lopp över tio mil, Vätternrundan 100 km, där man exempelvis kan åka tillsammans med sin respektive, vilket många uppskattar.
Att lägga alla de kortare landsvägsloppen samma dag, på lördag, har gett en annan utmaning berättar Andreas Andersson.
– Vi är noga med att dela upp starttiderna, så att man ska känna att man gör sitt lopp. Men sen kommer deltagare från olika lopp samlas i målet, vilket kommer ge våra funktionärer som ska dela ut medaljer en lite tuffare uppgift än vanligt. Men jag är övertygad om att de löser det galant.
MTB-Vättern som körs på söndag, tillsammans med Minivättern, står sig ungefär som i fjol med cirka 1 200 deltagare.
– Där ser vi väldigt många efteranmälningar, att man väntar in i det sista. Det är också tydligt att vi fått en positiv effekt av att vi sänkte åldersgränsen till åtta år och ser ett större andel familjer som faktiskt ska köra.
Följ hela vår Vätternrundabevakning på MVT.se med bland annat liverapporter från samtliga lopp.