– I vårt långa lopp har vi lika många utländska åkare nu som vi hade före pandemin 2019. Tio procent av antalet anmälda till stora Vätternrundan är tyskar, berättar Vätternrundans vd Oskar Sundblad.
Hur kommer det här sig?
– Vi har fått en del gratis draghjälp genom reportage i tidningar. Men Maifs interkontinentallag på cykel har också gjort ett stort marknadsföringsjobb när de varit ute och tävlat i Europa, menar Sundblad.
Vätternrundan hade, när den kom tillbaka i vanlig tid i juni i fjol, tappat ungefär 30 procent av sina deltagare från före pandemin. Samma gällde för övriga klassikerlopp.
2023 blir det en ökning igen, det står klart.
– Det tar några år, men med tiden kommer vi att komma tillbaka till siffrorna före pandemin.
2023 ses som den riktiga återkomsten när det är första gången på flera år som arrangören kan göra en långsiktig planering.
Nytt i år blir att Vätternrundan satsar på mer fest i start och mål, för besökare och Motalabor. Tillsammans med Tillväxt Motala, kommunen och privata arrangörer.
I mellandagarna mellan loppen kommer det också att bli ett "teoriblock" med föreläsningar och workshops kring cykling. Som turism, säkerhet, folkhälsa och barnidrott.
Stig Johansson, den ende kvarvarande som kört alla rundor, hälsar för övrigt att han har god vigör och ämnar starta en 58:e gång i sommar.
Någon plan för 60-årsjubileumet 2025? Ni hade ju triathlon-VM som 50-årspresent 2015!
– Nej, dit har vi inte kommit än, säger Oskar Sundblad.