Mästerkocken ser Vätternrundan som en matresa

Vad läser en mästerkock på inför starten av Vätternrundan? Självklart vad som serveras i de olika depåerna. För dubbla vinnaren av Sveriges mästerkock, Sofia Henriksson, ser loppet som en matresa.

Sveriges mästerkock har Sofia Henriksson vunnit två gånger om. Men Vätternrundan har hon aldrig tidigare kört. Men på fredag är det dags och hon har full koll på vad det serveras i depåerna.

Sveriges mästerkock har Sofia Henriksson vunnit två gånger om. Men Vätternrundan har hon aldrig tidigare kört. Men på fredag är det dags och hon har full koll på vad det serveras i depåerna.

Foto: Vilhelm Borelius

Cykling2022-06-14 19:00

Just hemkommen från vad hon själv kallar "Kolhydratladdning" i Paris svarar Sofia Henriksson när Sporten ringer för att kolla läget inför hennes första start i Vätternrundan. 

Hur är det med cykelvanan?
– Jag har faktiskt cyklat Tjejvättern tidigare. Men inte så mycket mer än så. 

Vad gjorde att du bestämde dig för att åka Vätternrundan?
– Jag håller på att ta klassikern. Jag åkte Vasaloppet i februari så nu är det Vätternrundan som står på tur. Varför jag gör det är en bra fråga. Jag brukar säga att det är en 30-årskris för jag har alltid sagt att jag ska göra det innan jag fyller 30. Men mest är det nog för att jag vill utmana mig själv.  Sen gjorde mamma det när jag var liten så jag har alltid sagt att jag ska göra det. 

Hur har du förberett dig?
– Cyklat massor och framför allt lärt mig cykla. Jag cyklade med damtralla på Tjejvättern. Så nu har jag lärt mig klickskor och racer och allt vad det innebär. 

Gör man sina egna energikakor som mästerkock?
– Det har jag inte bestämt om jag ska göra. Men jag kommer ha med mig mycket mat. För det lärde jag mig på Vasaloppet att man blir hungrig. Så jag ser redan fram mot Lasangen i Hjo. Jag har kollat vad som serveras i depåerna så jag har stenkoll på alla stopp. Så jag tänker äta mig igenom loppet, det är absolut något som är säkert. 

Om du gör egna energikakor vad kommer de innehålla?
– Havregryn och en massa torkad frukt och nötter. Sen jordnötssmör för att det är jättegott. Kokos är också gott och honung. Gels däremot kommer jag absolut köpa. Det har jag inte ens försökt tänka ut hur man skulle göra själv. Riskakor, som jag har sett att en del cyklister håller på med, har jag funderat på. Vi får se, jag ser mig inte själv som cyklist än. 

Tror du att det kommer bli en vana att cykla Vätternrundan?
– Det är nog första och sista gången jag åker. Det är jag rätt säker på redan innan vi har startat. Efter att ha åkt Vasaloppet så har jag blivit varse att det är tufft att pusha sig själv i så många timmar som det tar att ta sig i mål. 

Många som säger så återkommer ändå. Kan det hända?
– Vissa är såna. Vi får väl se, jag kanske blir frälst efter att ha gått i mål. 

Vissa både skrattar och gråter i eufori efter målgång. Kan du vara en av dem?
– Lite så blev det efter att jag gått i mål på Vasaloppet så det kan säkert bli så nu också. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!