Maifcyklisten går för fjärde SM-guldet i tempo

Efter Vätternrundan kommer ytterligare en cykelfest till Östergötland. Landsvägs-SM körs på östgötaslätten runt Linköping, med Motala AIF-åkare som medaljhopp.

Jacob Ahlsson och Hugo Forssell har varit lagkompisar i Motala AIF. Nu kör Ahlsson för Maif och Forssell för Hymer. Ahlsson går för tredje raka SM-guldet.

Jacob Ahlsson och Hugo Forssell har varit lagkompisar i Motala AIF. Nu kör Ahlsson för Maif och Forssell för Hymer. Ahlsson går för tredje raka SM-guldet.

Foto: Erik Winell

Cykling2024-06-17 21:00

Det är CK Hymer som arrangerar och de stora datumen är tisdagen den 18 juni då tempoloppen körs vid Västerlösa. Söndagen den 23 juni, efter midsommar, körs linjeloppen.

Tempoloppet är i fokus för 25-årige Jacob Ahlsson, som ni kanske minns vann MVT:s Guldklocka 2020 för sina framgångar i cykel.

Kumlakillen Jacob Ahlsson har kört för Maif sedan 2019 och har vunnit tempoguldet på SM tre av de senaste fyra åren. Han vann i Lekeryd, Småland, 2020, och har två raka guld från Uppsala 2022 och 2023.

– Jag satsar helhjärtat på SM och går för att vinna fjärde guldet på tisdag, berättar Jacob Ahlsson.

Jacob Ahlsson bor kvar i Kumla hemma och pluggar till ekonom i Örebro. Han cyklar inte på heltid som på den tiden han erhöll Guldklockan.

Han vann Östgötatempot i Ljung i april, men har i övrigt bara kört två linjelopp hemma i Sverige.

Nu i SM i Västerlösa blir det en flack bana, öppet över 32 kilometer.

– Banan passar mig, säger han.

Guldfavorit är ändå utlandsproffset Jakob Söderqvist från Sundsvall, men Jacob Ahlsson hoppas utmana honom.

Maifs herrlag har nio startande i tempo och hela tolv i linjeloppet. Dessutom är Karin Söderqvist ett medaljhopp på damsidan i både tempo och linje. Dan Bernström startar i H40-klassen.

– Jag tror att Jonathan Ahlsson (lillebror till Jacob) kan göra det bra, bland de fem, bedömer Maifs ledare Lars "Lawa" Wahlqvist.

Karin Söderqvist har varit utomlands och kört och i Storbritannien fick laget alla sina cyklar stulna. Men hon har andra cyklar till SM.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!