Förra året tvingades Vätternrundan ställa in den fysiska cykelveckan på grund av pandemin och i år har arrangemanget flyttats till första helgen i september. Samtidigt kommer information om en ökad smittspridning i landet.
Hur ser du på att arrangemang i den här storleksklassen nu drar igång igen?
– Det vi möjliggjorde för från och med 1 juli i år var att ge motionslopp av den här typen av utomhusidrottsevenemang möjligheten att ta emot lite mer deltagare utifrån att man kan släppa iväg deltagare successivt. Vi har ett krav på att man inte får vara mer än ett visst antal personer i start- och målområde. Även där ska man naturligtvis hålla avstånd. Jag vet att Vätternrundan är en stor arrangör som tar smittfrågorna på allvar, säger Amanda Lind.
Genom att deltagarna sprids ut över en lång sträcka ges bättre förutsättningar för att trängsel ska kunna undvikas under tävlingen.
– Det har jag uppfattat är en viktig sak för både Vätternrundan och andra långlopp och liknande. Det ska ju inte råda någon trängsel och det är väldigt viktigt nu när den här typen av arrangemang sker, säger hon.
Hon påpekar att rekommendationer och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten ska följas.
Vätternrundan är normalt en folkfest i Motala, vad säger du om det?
– Det kan man ju konstatera att det inte kommer att kunna se ut på samma sätt nu. Man kommer att behöva anpassa sig efter att vi fortfarande är i en pandemi. Det har Folkhälsomyndigheten varit väldigt tydliga med de senaste dagarna.
Amanda Lind påpekar att man inte kan släppa på rekommendationerna bara för att man är dubbelvaccinerad. Alla sådana rekommendationer gäller fortfarande.
– Och framför allt att så många som möjligt också går och vaccinerar sig. Tar både första och andra sprutan.
Hon fortsätter:
– Jag menar att kulturen och idrotten har haft väldigt trubbiga regler under pandemin. Det här är en utomhusaktivitet. Det finns krav på avstånd. Man får lite mer möjligheter, men det blir inte samma sak som en vanlig Vätternrunda, men jag hoppas att det ändå kan bli en fest för de som deltar.
Arrangörerna har stora krav på sig när det gäller att se till att det inte uppstår trängsel, men för att det ska fungera krävs att gemene man också ser till att hålla avstånd och inte medverkar till att det blir trångt.
– Det måste vi alla förhålla oss till, säger Amanda Lind.