– Det är fortfarande tufft att ge sig ut ibland. Jag undrar vad folk kommer tänka när de ser mig. Men nu har jag i alla fall andra människor som kan ge mig motivation.
Ebbe Silva fångar in alla runt bordet när han berättar. Någon suckar, en annan ger en medkännande blick. Ebbes fru Rosangela tittar stolt på sin make. Vi sitter i solen, runt ett bord nära Medevi brunn, med varsin kopp kaffe i näven. Och en 48-årig svensk brasilianare tar den mesta av uppmärksamheten när han berättar om sin passion för cykling.
– Jag älskar att cykla lika mycket som alla andra, oavsett hur min kropp ser ut, säger han.
För några år sedan blev Ebbe Silva diagnostiserad med diabetes. Då insåg han att han behövde motionera mer, och det blev naturligt att börja cykla.
– När jag växte upp i Brasilien höll jag på med BMX, och jag har ärren för att bevisa det, säger han och skrattar.
– Sedan bodde jag först i Sverige, sedan USA och då tappade jag cyklingen. Men när vi kom tillbaka hit 2010 hittade jag tillbaka. Jag vägde 156 kilogram och det var tufft i början. Men jag körde på. Det var ensamt, för jag kände ingen i min storlek som cyklade. Samtidigt ville jag inte gömma mig. Det var då jag startade jag XL Biking, berättar 48-åringen.
XL biking startades 2017 och var från början ett community för överviktiga personer som vill cykla. Nu har det växt och handlar om att alla ska vara välkomna, oavsett kroppsbyggnad, sexuell läggning, kön eller etnicitet.
– Vi vill inte exkludera någon. Alla ska få samma bemötande i cykelklubbar, sportaffärer och så vidare, säger Ebbe Silva.
Organisationen har växt till 2373 deltagare från hela världen.
Men först och främst jobbar Ebbe med att göra cykling lättare för överviktiga. Han säger att medlemmarna i XL biking inspirerar varandra, delar med sig av tips och erfarenheter. Bland annat är det ofta svårt att hitta stora storlekar i cykelkläder och annat. Då ser Ebbe Silva till att samarbeta med företagen så att de har kläder som passar alla.
– Det har hänt att stora personer har fått dåligt bemötande i cykelbutiker och liknande. Då kan vi utbilda och stötta deras personal, så det blir bättre till nästa gång, säger Ebbe Silva.
XL biking testar ut olika produkter som behövs när man cyklar och bedömer om de fungerar för större kroppstyper. Nyligen har de även infört en "certifiering" för företag som är bra på att se till att alla känner sig inkluderade i cyklingen.
Det är just certifieringen som har fört Ebbe Silva, som bor i Västerås, till Medevi. Han hade nämligen stora problem med skavsår när han precis hade börjat cykla. Det är extra problematiskt när man har diabetes, och därför började han titta på olika hudkrämer som hjälpte mot skavsåren.
Då fick han kontakt med Bengt och Helena Andersson på Medevi prosalus. De hjälpte till för att Ebbe skulle kunna cykla utan att få skavsår. Nu får Medevi prosalus en så kallad "XL bike-certifiering".
– Vi är cykelmänniskor båda två och vill att alla ska kunna cykla, för det är så roligt. Därför känns det kul att få träffa Ebbe och förhoppningsvis kan vi vara en liten del till att göra cykelupplevelsen bättre för människor, säger Bengt Andersson.
Helena Andersson säger att hon tycker det är viktigt med det arbete Ebbe Silva och XL Biking gör. Inkludering och att alla ska vara välkomna ligger henne varmt om hjärtat.
– Det var en grej Ebbe sa som verkligen fick mig att inse hur viktigt det här är. Det var när han la ut på sociala medier att "Idag gick det ovanligt bra på cykelturen, för det var bara två personer som skrattade åt mig".
Det blir tyst vid bordet där vi sitter. Ebbe Silva nickar försiktigt. För första gången under samtalet ser han lite ledsen ut, från att ha varit glad och energisk, utan minsta tillstymmelse till några negativa känslor.
Men nu blir Ebbe Silva allvarlig på rösten, och säger.
– Jag har blivit spottad på när jag cyklar. Jag har fått höra folk som skrattar, som ropar glåpord. Det händer att cyklister bakom ropar "Flytta på dig, du tar för mycket plats".
Sedan övergår han till att börja le. Som att alla förolämpningar inte längre spelar någon roll.
– Det är därför XL biking finns. Jag tycker redan att det har blivit bättre, och att vi hela tiden flyttar gränsen för vad som är norm i cykelvärlden. Vi ser till att visa upp att även överviktiga kan cykla. Och det gör att folk får mindre fördomar, säger han.
Ebbe Silva cyklade Halvvättern på hemmaplan förra året, och hans organisation XL Biking har god kontakt med Vätternrundan. Bland annat har de diskuterat hur man kan anpassa cykelloppet så att alla känner sig välkomna. Nu drömmer Ebbe Silva om att en dag klara hela rundan.
– Det kommer bli av. Jag vet inte när, men jag ska göra det, slår han fast.