– Det är en glädjande nyhet. En glädjande dag för Vätternrundan och för cyklingen i Sverige. Hoppas att det fortsätter likadant kommande år, kommenterar Vätternrundans vd Oskar Sundblad.
Hur mycket sparar ni på beslutet?
– Över en miljon skulle jag tro. Vi har kostnader för olika sorters vägar. Så det är delvis vi slipper en del kostnader, säger Sundblad.
Regelverket för evenemang på statliga vägar orsakar stora kostnader för ideella föreningar. På fredagen har regeringen gett besked om att föreningar inte ska behöva betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar i samband med motions- och tävlingslopp under 2023. Men frågetecken återstår för 2024 och framåt.
Idrottsföreningar har drabbats hårt av Trafikverkets regelverk som började gälla 1 januari 2023. Regelverket innebär att arrangörerna måste ta alla kostnader kopplade till åtgärder enligt vägmärkesförordningen (2007:90), exempelvis omskyltning, längs statliga vägar. Åtgärder innebär stora kostnader för föreningarna och många har tvingats ställa in sina lopp.
− Sent omsider, äntligen har regeringen fattat det beslut som vi inom idrottsrörelsen och Trafikverket är överens om, att ideella föreningar inte ska åläggas omotiverat höga kostnader. Det offentliga ska uppmuntra ideellt engagemang och folkhälsofrämjande aktiviteter, inte sätta käppar i hjulet för civilsamhället, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.
Beslutet gäller under 2023 och ett beslut för 2024 och framåt ska fattas senare i höst. Trafikverket har haft i uppdrag att utreda hur arbetssätt och regelverk kan förändras för att underlätta och förenkla för föreningslivets verksamhet som bedrivs på eller påverkar statlig infrastruktur. Den utredningen överlämnades i mars till infrastrukturminister Andreas Carlson.
− Det är bra att regeringen nu har gett idrottsrörelsen besked om 2023. Men 2024 står snart för dörren och ledtiderna i att ansöka om tillstånd och planera evenemang är långa. Därför är det viktigt och en hygienfråga att regeringen nu hanterar frågan skyndsamt och fattar ett beslut om 2024 så snart som möjligt och där är fortsatt kostnadsfritt för civilsamhället det självklara valet i mina ögon. Annars kommer vi att se ännu fler föreningar som inte kan hålla sina lopp, situationen är redan tuff som den är efter pandemin och med rådande kostnadsläge, säger Björn Eriksson.